Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Ahad, 26 Disember 2010

[Kemas Kini] Menteri yang Didakwa Merogol Robengah (Amah) ialah......siapa?... masih misteri lagi saudara-saudari selagi tidak ada dakwaan rasmi. Namun, bacalah dengan teliti kiriman yang saya ambil dan olah semula daripada pelbagai sumber.

Kita telusuri semula kes ini berdasarkan kenyataan media oleh Migrant Care yang disiarkan di laman Tenaganita bertarikh 1 Ogos 2007. Saya petik:


Press Release     
    Migrant Care: Maid Raped by Malaysian Senior Minister
We are extremely concern about the alarming increases in number of such rape and physical abuses incidents happened in Malaysia. Two years ago, we failed to advocate for an Indonesian maid who was raped by a Minister from Kedah.

We wish to express our gratitude towards the concern of the Civil Society and bloggers community in Malaysia with regards to the recent Maid Raped by Malaysian senior minister.
 
This case involved Malaysian Politician from the ruling party whose Indonesian Maid name Robengah is currently under Migrant Care investigation.

The nature of the case is  highly sensitive and involve the national interests of both countries, we hope all the concern parties will be very patient with us because Migrant Care is as concern as the other stakeholders of this loving nation of Malaysia.

As an NGO Migrant Care shall have no political interests to tarnish the image of the politician and political party involved, nor denying the rightful justice of the raped victim.

We cordially request the interested parties please do not create any untruthful speculations before the results of final investigation of which we will officially submit to the relevant authority for their further actions.

Failure of such, then we shall seek justice through international communities.

RELA, in their national missions, has already caused significant hatred feeling among the people in the Republic of Indonesia against Malaysia despite of very cordial diplomatic relationship at the top government to government level. The role of RELA as Indonesian undocumented migrant bounty hunter has become significant security threat to the regional security in the years to come.

It is timely that Malaysia – Indonesia think tank groups seriously study the migrant workers that impacted the social, political, economy and regional security. 

We believe justice will be done in accordance to the law of Malaysia through the proper channel and positive constructive engagement with the authorities involved.
 Jakarta, 01 Agustus 2007

Wahyu Susilo               Anis Hidayah                    Alex OngPolicy Analyst                Executive Director            Country Director

Kontak: Wahyu 08129307964, Anis 081578722874, Alex +60163121201

Migrant CARE
Perhimpunan Indonesia untuk Buruh Migran Berdaulat
(Member of Migrant Forum in Asia and International NGO Platform on Migrant Workers' Convention)
Jl. Pulo Asem I C No 15 RT 015 RW 001 Jati, Jakarta Timur 13220 Indonesia. Telp/Fax: +62 21 4752803
E-mail: alexmigrantcare@gmail.comThis e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it   migrantcare@nusa.or.idThis e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it
Website: www.buruhmigranberdaulat.blogspot.com

Berdasarkan kenyataan media itu, rupa-rupanya ada dua kes rogol yang membabitkan menteri Malaysia. Yang pertama membabitkan menteri dari Kedah dan kedua menteri kanan seperti yang tengah heboh diperkatakan sekarang. Kedua-dua kes ini seolah-olah ditutup begitu sahaja dan tiada tindakan dikenakan terhadap mereka. Mengapa terjadi begitu? Hal ini perlulah ditanyakan kepada Pak Lah dan Najib kerana kedua-duanya sudah tentu mengetahui hal ini.

Persoalan yang menarik, siapakah menteri-menteri yang dimaksudkan dalam kenyataan media itu? Menurut blog ABIW, sebuah blog mesra pembangkang ada mengulas perkara yang sama sekitar tahun 2007 dulu. Yang menimbulkan persoalan ialah gambar yang mengiringi artikel yang mengulas penarikan seorang menteri daripada bertanding Setiausaha Agung Komanwel. Gambar itu seolah-olah berkait rapat dengan gosip yang hangat diperkatakan sekarang.


Berita yang disiarkan dalam blog Jiwo Kelate itu boleh anda baca di sini. Di bawah ini pula ialah "screen shot" artikel tersebut:

Gosip terkini mengatakan bahawa menteri itu sekarang masih berkhidmat dalam Kabinet Najib. Itulah gosip di sesetengah blog pro-UMCO seperti yang saya pautkan semalam.Namun satu-satunya klu yang dinyatakan dalam HD ialah menteri tersebut digugurkan daripada Kabinet Pak Lah. Jika begitu klunya, maka mungkin nama-nama lain juga bermain di minda anda.

Benar atau tidak sewajarnya mahkamah diberi peluang untuk mengadilinya. Namun malang, sehingga kini tiada seorang pun menteri yang didakwa atas kesalahan yang tragis dan kejam itu.

Siapa pula menteri dari Kedah yang turut dikaitkan dengan kes merogol amahnya?/www.duniacacamarba.blogspot.com


P/s: Seperti yang saya tulis semalam, bangkai yang busuk tidak mampu disembunyikan lama-lama. Jika kes ini tidak didakwa secara rasmi, perkara ini sudah tentu akan terus digosipkan di ruang maya ini dan lambat laun orang ramai akan tahu siapa gerangan menteri keparat itu!

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH