Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Isnin, 25 Jun 2012

[Video] Kisah SEDIH Tan Sri P. Ramlee Ketika di Penghujung UsiaMenurut suara latar dokumentari History Channel, Tan Sri P Ramlee meninggal dunia dalam keadaan "broke & broken". Hal ini dibuktikan apabila seorang daripada rakannya mendakwa Puan Sri Saloma tidak mempunyai wang untuk mengurus pengebumian suaminya. Malah Datuk Aziz Sattar pernah melihat rakan baiknya itu makan nasi berlaukkan telur goreng. Selain hidup yang melarat, Allahyarham juga dilaporkan dipulau, diperkecilkan, dan dipinggirkan oleh kawan, wartawan, stesen TV, penggiat industri seni, dan rakyat Malaysia pada ketika itu.

Dokumentari ini mendedahkan kisah sedih P. Ramlee sewaktu di penghujung usia. Malah dokumentari ini memerihalkan hipokrisi dan "pengkhianatan" kawan, lawan, kerajaan, kapitalis muzik, dan kapitalis filem terhadap seniman agung yang kini diangkat dan dijulang dalam bidang seni. 

Ada beberapa kenyataan rakan dan saudara-mara Allahyarham yang mendedahkan hal sebenar yang berlaku kepada Allahyarham sebelum meninggal dunia. Antaranya Mariani berkata: "Mungkin kalau dia masih hidup, dia dapat Tan Sri ini saya banggalah. Saya kata. Tapi sekarang saya tak rasa apa-apa. Saya rasa sedih....Semasa dia hidup tak ada orang pedulikan dia."

Tanpa menonton dokumentari ini, rasanya majoriti generasi selepas P. Ramlee tidak mengetahui hal yang berlaku kepada beliau. Dalam gelak ketawa menonton filem lakonan dan arahannya, rupa-rupanya seniman agung ini "menderita" pada tahun-tahun terakhir sebelum beliau meninggal dunia pada usia 45 tahun.

Al- fatihah!-DCM


Lagu terakhir Allahyarham:
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH