Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Khamis, 14 November 2013

Vui Kong Akhirnya Terlepas daripada Hukuman Gantung[MK] Selepas empat tahun berhempas pulas mengelakkan hukuman mati, Mahkamah Tingi Singapura membuat keputusan yang jarang-jarang berlaku dengan menukar hukuman gantung kepada penjara seumur hidup kepada penyeludup dadah Malaysia Yong Vui Kong.

Peguam M Ravi berkata, Hakim Choo Han Teck berpuas hati dengan kerjasama Yong dengan pihak berkuasa dan penglibatannya dalam penyeludupan dadah hanya sebagai pembawa.

Yong justeru akan dipenjarakan seumur hidup dan 15 kali sebatan, kata peguam hak asasi itu kepada pemberita di luar Kompleks Mahkamah Agung pagi ini.

Menurut Ravi, Yong sangat menghargai keputusan itu sehingga melutut di hadap hakim semasa keputusan pendengaran itu dibuat.

Keputusan itu nyata membuatkan aktivis anti hukuman mati yang melobi pembebasannya sejak beberapa tahun lalu menarik nafas lega. Yong, kini 23 tahun, berasal daripada Sabah.

Keputusan mahkamah itu mungkin berhubung kait dengan pembaharuan yang diluluskan dalam parlimen Singapuran November lalu yang menghapuskan hukuman mati untuk beberapa kes penyeludupan dadah dan pembunuhan.

Yong sebelum ini menulis surat-surat daripada dalam penjara untuk tatapan rakyat Malaysia, yang disiarkan dari masa ke semasa diMalaysiakini. 

Beliau antaranya menceritakan kekesalannya terjebak dalam perkara itu dan bagaimana beliau menghabiskan masa dalam penjara dengan mendampingi ajaran agama.

Dalam surat terakhirnya pada Julai 2011, beliau berkata sudah sedia menghadapi hukuman mati dengan aman. -14/11/13


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH