Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

Rabu, 25 Jun 2014

Hakim Jatuhkan Hukuman Mati terhadap Saddam Hussein Dibunuh[Harian Metro] Baghdad: Hakim yang bertanggungjawab menjatuhkan hukuman mati ke atas bekas presiden Iraq, Saddam Hussein dilapor ditangkap dan dibunuh oleh kumpulan bersenjata Sunni.

Menurut laporan, Raouf Abdul Rahman yang menjatuhkan hukuman gantung sampai mati ke atas Saddam, 69, pada 2006 di percayai dibunuh anggota kumpulan Negara Islam Iraq dan Syam (ISIS) sebagai tindak balas terhadap apa yang dilakukannya.

Kematiannya belum disahkan kerajaan Iraq tetapi pegawai tidak menafikan laporan penangkapannya minggu lalu.

Dia dipercayai ditangkap pada 16 Jun dan dibunuh dua hari kemudian.

Ahli Parlimen Jordan, Khalil Attieh melalui status Facebooknya berkata, Raouf yang menjadi ketua hakim Tribunal Jenayah Mahkamah Tinggi Iraq ketika perbicaraan Saddam, ditahan dan dihukum mati.

“Pejuang revolusi Iraq menahan dan menjatuhkan hukuman mati ke atasnya sebagai tindak balas ke atas kematian Saddam Hussein,” katanya.

Khalil juga menyatakan cubaan hakim itu untuk melarikan diri dari Baghdad dengan menyamar menggunakan kostum penari gagal.

Status di laman Facebook bekas timbalan presiden ketika pemerintahan Saddam, Izzat Ibrahim al-Douri juga menyatakan ISIS berjaya menahan Raouf.

Raouf mengendalikan perbicaraan Saddam yang didakwa atas jenayah kemanusiaan berhubung pembunuhan 148 orang di bandar Dujail pada 1982 dan menjatuhkan hukuman gantung sampai mati selepas memutuskan bekas presiden itu bersalah atas tuduhan berkenaan.

Pada 2008, dia mengecam cara pelaksanaan hukuman itu yang dijalankan pada Disember 2006 itu dengan berkata ia tidak sepatutnya dijalankan di khalayak ramai dan menyifatkan tindakan itu sebagai ‘tidak bertamadun.’ Saddam digantung ketika umat Islam meraikan Aidil Adha dan klip video hukuman itu menunjukkan bekas presiden itu dihina pengikut Syiah.- AFP/25/6/14

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH