Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015
Selasa, 28 April 2015

Dr Maza Perjelas Isu Suami Rogol Isteri
KUALA LUMPUR: Dalam hubungan rumah tangga, suami dan isteri mempunyai peranan dan tanggungjawab masing-masing termasuklah dalam memenuhi tuntutan nafsu seks pasangan.

Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin hari ini menerusi catatan terbaharunya di laman sosial Facebook menjelaskan isu yang dibangkitkan segelintir pihak baru-baru ini membabitkan istilah rogol oleh suami terhadap isteri.

Merujuk kepada beberapa contoh mengikut al-Quran dan juga pandangan ulama, Dr Mohd Asri yang juga dikenali sebagai Dr Maza menyatakan Islam mewajibkan suami menunaikan kehendak seks pasangannya.

Jelasnya, adalah berdosa sekiranya kedua pasangan enggan melakukan persetubuhan tanpa sebab yang munasabah dan tidak diterima.

“Pun begitu, hubungan seks suami dan isteri hendaklah berlaku dalam keadaan yang harmoni dan tidak menyakiti antara satu sama lain.

“Ini memenuhi perintah al-Quran: (maksudnya) "Kamu semua bergaullah dengan mereka (isteri-isteri) secara baik" (Surah al-Nisa: 19).

“Maka, hubungan seks secara kasar dan menyakitkan antara satu sama lain adalah dilarang di dalam Islam.

"Untuk itu semua pasangan hendaklah mencari cara seks yang terbaik yang memenuhi naluri keinsanan kedua pihak,” katanya yang dipetik dalam entri tersebut.

Tambahnya, memetik pandapat saujana yang berbincang mengenai hukum ‘azal (suami mencabut zakar dari faraj isteri sebelum keluar air mani untuk mengelakkan hamil) sebagai berkata:

“Walaupun perbuatan itu dibenarkan dalam hadis, namun hendak mendapatkan persepakatan dari isteri kerana bimbang isteri tidak sempat menikmati persetubuhan.

“Ini menunjukkan persetubuhan secara paksa dan kasar yang satu pihak tidak menikmati sudah tentu dilarang dalam hubungan rumah tangga,” jelasnya.

Bagaimanapun, isteri berhak menghalang suami daripada melakukan seks dengannya sekiranya mendatangkan kemudaratan atas beberapa sebab yang memberi kesan kepada pasangannnya.

“Isteri berhak menghalang suami menyetubuhinya jika suami itu boleh memberikan mudarat kepadanya seperti suami yang pengidap Aids dan penyakit lain yang boleh membahayakan isteri. Ini jelas dalam pelbagai dalil syarak.

“Isteri juga boleh menghalang suami menyetubuhinya jika suami gagal menunaikan tanggungjawab sebagai suami seperti tidak memberikan nafkah kepadanya,” tambahnya.

Merujuk kenyataan seorang ahli akademik Dr Farouk Musa semalam sebagai berkata, apa-apa paksaan tanpa izin isteri adalah satu serangan terhadap wanita dan jika paksaan (hubungan seks) tersebut adalah tanpa izin, maka ia adalah rogol

Bagaimanapun, Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria menyatakan tiada istilah rogol terhadap pasangan yang telah berkahwin dalam Islam kerana suami mempunyai hak ke atas isterinya. - Hasimi Muhamad/Malaysian Digest/28/4/15

Artikel asal Dr. MAZA:Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH