Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Selasa, 26 Mei 2015

Muktamar PAS: Apabila Bulan Tidak Terus Mengambang
PAS diberi amaran kalah pada pilihan raya umum akan datang sekiranya masih mengekalkan kepimpinan sedia ada, kata calon presiden parti Islam itu Ahmad Awang.

Bekas naib presiden PAS itu berkata, perkara itu dijangka akan terjadi sekiranya kepimpinan sedia ada terpilih semula dan pihak yang kalah diketepikan pada pemilihan ke-61 awal bulan depan.

"Kalau mereka ini yang terpilih, (kalau) mengenepikan mereka yang kalah, saya percaya PAS tak boleh pergi ke depan. PAS kalau tidak ke belakang, hanya kekal di situ sahaja.

“Jadi banyak perkara tak boleh dilaksanakan menjelang pilihan raya umum ke-14.

"Kalau begitu keadaannya, saya tak nampak PAS boleh menang (pilihan raya), silap-silap Kelantan pun terbang," katanya dalam wawancara bersama Malaysiakini.

Ahmad berdepan pertembungan satu lawan satu dengan Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam pemilihan PAS Jun depan di Kuala Selangor.

Hadi pertama kali dicabar sepanjang 13 tahun kepimpinannya.

Ini dipercayai susulan kenyataan dan tindakannya yang didakwa tidak menguntungkan Pakatan Rakyat.

Yang berikut sedutan temu bual Ahmad bersama Malaysiakini.

Malaysiakini: Bagaimana ustaz lihat pencapaian Hadi sepanjang memimpin PAS berbanding allahyarham (presiden sebelumnya) Datuk Fadzil Noor?

Ahmad: Pencapaian Hadi berdasarkan pencapaian terdahulu. Kita tak boleh nak letak bersendirian. Masa ustaz Fadzil Noor, dia meluaskan ruang dan tidak hanya terhad kepada golongan ulama atau orang yang berlatar belakang agama sahaja tetapi golongan profesional turut menyertai PAS dan ia berjaya.

Pencapaian yang dicapai Fadzil disambung terus oleh Hadi selama lebih satu dekad. Semasa zaman almarhum, lahir Barisan Alternatif dan DAP tinggalkan Barisan Alternatif kerana menerima kekalahan besar pada 1999 kerana bersama PAS.

Tapi pada 2008, keputusan PRU12 membawa balik DAP bersama PKR dan PAS dan wujudnya Pakatan Rakyat di mana presiden ketiga-tiga parti adalah pimpinannya.

Pencapaian ini sambungan almarhum dan diperkuatkan pada zaman presiden sekarang. Cuma mutakhir ini ada masalah dalam konteks hubungan ketiga-tiga parti khasnya antara PAS dan DAP dan mungkin PKR juga.

Tetapi PAS tetap mendukung atau berpendirian untuk bersama Pakatan sebab kalaulah tak bersama Pakatan, seolah-olah PAS kebelakang dan menjadi parti yang berkisar bukan sahaja pada orang Melayu tetapi hanya kepada Pantai Timur sahaja.

Dengan slogan "PAS For All" (PAS untuk Semua), jadi kita tetap untuk meneruskan usaha ke arah menyiapkan PAS di peringkat nasional dan antarabangsa dan saya ada keyakinan itu. Semua (presiden) mempunyai kelebihan masing-masing di setiap zaman mereka.

Mungkin keadaan sekarang, anjakan oleh pihak dan sebahagian ahli untuk memperluaskan lagi usaha supaya (PAS) tidak balik ke belakang.

Andai kalah pada pemilihan kali ini, akan sertai parti lain? 

Kalau saya sendiri saya tak sedia menyertai parti lain dan saya tak mahu mereka (penyokong) ke parti lain.

Kalau mereka ini yang terpilih, mengenepikan mereka yang kalah, saya percaya PAS tidak akan boleh pergi ke depan. Kalau tak terbelakang akan kekal di situ. Jadi banyak perkara tak boleh dilaksanakan menjelang PRU14.

Kalau begitu keadaannya, saya tak nampak PAS boleh menang. Silap-silap Kelantan terbang. Maknanya, ahli akan menilai, (kalau) macam ini teruk (parti), mereka akan bangkit semula supaya tidak ambil pimpinan tadi kerana majoriti tidak bersedia dengan golongan yang mengasingkan kumpulan yang seolah-olah tak memihak pada mereka.

Sekiranya ustaz kalah, adakah akan tamat hubungan PAS dan Pakatan? 

Tak semestinya. Mungkin ada pemimpin lain yang kuat untuk bersama Pakatan. Mungkin boleh diteruskan usaha itu dan mungkin memakan masa untuk perbaiki keadaan itu. Kalau yang nombor satu tak dapat bersama dengan orang lain pun, payah juga.

Mungkin lepas muktmar, kalau betul saya kalah, mudah-mudahan tidak, tapi dapat 40 atau 45 peratus sahaja undi, ini juga satu mesej yang boleh menjadi peringatan kepada presiden yang menang.

Tentu dia akan baiki apakah sebab orang tidak boleh menerima kedudukan yang sedia ada. Maknanya, ini sebagai wake up call. Sebabnya sudah teruji berdasarkan peratusan itu dan ia juga satu kejayaan pada saya.

Ustaz bersedia untuk berdebat dengan Hadi? 

Oleh kerana Harakah Bazaar bawah organ parti dan saya pernah cakap sebelum ini bahawa organ parti tak boleh digunakan oleh mana-mana calon untuk nyatakan sikap dan pendirian mereka untuk berkempen.

Sekarang ini, bila dah digunakan oleh Harakah, sepatutnya saya pun diberi peluang juga. Tapi saya belum berhubung lagi dengan mereka. Saya akan cuba hubungi tapi kalau (mereka) tak bagi tak apalah.

Ahmad diwawancara oleh Al-Abror Mohd Yusuf dan Zulaikha Zulkifli.

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH