Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

Isnin, 11 Mei 2015

Nyonya Po Po Berjaya Besarkan Cucu Beragama IslamMELAKA, 10 Mei (Bernama) -- Walaupun bukan beragama Islam, Tan Guan Neo @ Nyonya Po Po, 70, dari Taman Merdeka di sini sentiasa memastikan cucunya yang beragama Islam mendapat pendidikan agama yang mencukupi sejak kecil.

"Saya sendiri yang memandu untuk menghantarnya ke sekolah agama dan mengaji untuk memastikan dia benar-benar mendapat pendidikan agama yang sempurna.

"Saya juga memastikan dia menunaikan tanggungjawabnya yang lain termasuk menunaikan solat dan berpuasa," kata penerima Anugerah Ibu Cemerlang 2015 peringkat negeri Melaka ini.

Tan menerima anugerah itu daripada Ketua Menteri Datuk Seri Idris Haron pada majlis sambutan Hari Ibu peringkat negeri, Ahad.

Beliau dan suaminya yang meninggal tahun lepas mengambil tanggungjawab itu sejak cucunya Fahira Nabilah Isham berusia empat bulan setelah ibunya yang merupakan anak bongsu Tan, Fatin Nauha Lee tidak mampu membesarkannya kerana menghidap sakit mental.

Fahira Nabilah kini berusia 19 tahun.

"Bukan senang nak membesarkan cucu bagi memelihara akidahnya. Banyak cabarannya dan ramai yang mengganggu. Seorang tok sidang pernah datang ke rumah dan kata saya tidak layak menjaga cucu beragama Islam dan menyuruh saya menghantarnya ke rumah anak yatim.

"Tetapi saya membantah," katanya yang mempunyai 11 orang cucu beragama Islam.

Tan berkata dia kini boleh menarik nafas lega kerana telah berjaya membesarkan cucunya itu yang kini menyambung pengajian dalam jurusan Diploma Sains Komputer di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Jasin.

Beliau mempunyai lima anak perempuan berusia antara 39 hingga 50 tahun yang dua anaknya iaitu Nur Hasleena Lee, 48, dan Faridah Nurul Ain, 50, menganut agama Islam.

Sementara itu Fahira Nabilah berkata neneknya itu membesarkannya dengan pendidikan Islam yang sempurna dan bersikap tegas sekiranya dia tidak menunaikan tanggungjawabnya sebagai seorang Islam.

"Saya diajar berpuasa sejak berusia lima tahun. Dia sendiri akan menyuap saya makan ketika sahur sehingga saya berusia 17 tahun dan merotan saya jika tidak menunaikan solat," katanya.

Dia kadang kala menghadapi kesukaran tentang sesuatu isu agama Islam tetapi merujuk kepada ustazah atau dua mak ciknya yang beragama Islam.

Dua lagi adik Fahira Nabilah tinggal bersama nenek sebelah bapanya Isham Mansol yang telah meninggal dunia.

Rokiah Alwi, 73, dan R. Kalliany, 59, turut menerima anugerah itu. -Bernama/10/5/15


P/s: Salut!!!

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH