Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Selasa, 12 Mei 2015

Sari Betik Didakwa Alternatif Rawatan Denggi, Apa Komen Menteri Kesihatan?
SEBERANG JAYA: Bimbang dengan wabak denggi yang semakin serius di negara ini, sebuah syarikat, Al Faris Enterprise, mengambil inisiatif menghasilkan produk jus minuman sebagai alternatif untuk rawatan denggi.

Jus yang berasaskan daun betik itu mampu menghasilkan platlet darah di dalam badan pesakit bagi merawat denggi dan demam denggi berdarah dengan lebih cepat.

Penasihat syarikat, Datuk Dr Shuib Saidin berkata, produk yang mengandungi beberapa enzim itu mampu membantu menghalang duplikasi virus sekaligus mengaktifkan proses penyembuhan demam denggi.

“Daun betik ni mengadungi beberapa enzim di mana yang paling penting ialah kymope. Enzim ini ‘induce’ penghasilan platlet darah dengan cepat.

“Denggi sebenarnya tiada rawatan khusus, pesakit denggi Cuma diberikan ‘drip’ dan kalau semakin teruk, akan dijalankan proses pemindahan darah bagi menambahkan platlet dalam darah. Tetapi peratusnya sangat rendah.

“Jus ini menggalakkan badan kita menghasilkan platlet dalam badan. Kesannya memang cepat and efektif,” kata Shuib.

Tambahnya, syarikat telah menjalankan kajian dalam dua hingga tiga bulan bagi menghasilkan jus sari betik serta telah mendapat kelulusan daripada Kementerian Kesihatan.

Jelasnya juga, pihaknya turut bekerjasama dengan pihak kementerian dengan membuat kajian ke atas dua kumpulan pesakit demam denggi di hospital Tengku Ampuan Rahimah di Klang, Selangor baru-baru ini.

“Penyelidikan yang dibuat melibatkan dua kumpulan pesakit; satu kumpulan diberi rawatan biasa manakala satu lagi diberi jus betik. Didapati peratus pesakit yang pulih dengan cepat adalah mereka yang mendapat jus betik,” katanya lagi.

Shuib berkata, selain khasiat untuk rawatan alternatif demam denggi, jus yang berserat tinggi itu juga mampu merawat migrain, rawatan kulit dan menurunkan paras kolestrol dalam darah.

Sebagai permulaan katanya, pihaknya akan bergerak ke seluruh selangor dan akan menjualnya kepada orang ramai secara terus sebelum produk jus berkenaan di pasarkan melalui pemborong dan peruncit. - Astro Awani

Apa Komen Menteri?

Sari Betik Hanya Herba, Bukan Ubat Rawatan Denggi yang Diiktiraf - Subramaniam

MELAKA: Jus sari daun betik yang dikatakan boleh merawat demam denggi hanya boleh diiktiraf sebagai herba dan bukannya satu daripada ubat yang diiktiraf Kementerian Kesihatan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata ini kerana produk berkenaan perlu melalui pelbagai proses saintifik termasuk proses klinikal untuk diiktiraf kementerian.

"Saya tidak dimaklumkan terdapat mana-mana syarikat yang telah menjalani proses klinikal bagi penghasilan jus betik yang mampu merawat denggi jadi ia boleh dijual sebagai herba dan bukannya ubat," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Kebangsaan Penolong Pegawai Perubatan Malaysia 2015 di sini hari ini. -Astro Awani/12/5/15

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH