Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Ahad, 11 Oktober 2015

Selepas Sokong Himpunan ‘Baju Merah’, Najib Kata BN Menentang Ekstremisme Kaum
Barisan Nasional (BN) menentang segala bentuk ekstremisme kaum, kata Datuk Seri Najib Razak hari ini, walaupun parti itu baru-baru ini memberi sokongan tersirat kepada perhimpunan baju merah 16 September yang dicemari ucapan berapi-api dan kain rentang yang provokatif terhadap komuniti Cina.

Pengerusi BN itu juga mengutuk kedua-dua penunjuk perasaan baju merah dan peserta perhimpunan Bersih 4 yang diadakan dalam selang masa 3 minggu, mengatakan walaupun Putrajaya membenarkan rakyat berhimpun secara aman, penganjur perlu menahan diri daripada melakukan sebarang perkara yang menjejaskan sensitiviti kaum.

"Kita mesti menolak sebarang bentuk ekstremisme, sama ada keganasan, seperti yang kita lihat di Timur Tengah atau pelampau kaum.

"Apa yang kita perlu tekankan ialah jika anda mahu menganjurkan perhimpunan, lakukannya secara aman. Kita benarkan perhimpunan aman," kata perdana menteri yang juga presiden Umno itu.

"Jangan bawa sepanduk yang diwarnai sentimen perkauman, jangan buat kenyataan yang bersifat menghasut. Jangan menyakiti perasaan orang lain. Dan, tentu sekali, jangan menghina pemimpin negara," katanya ketika berucap pada Perhimpunan Agung Tahunan MCA ke-62 di Kuala Lumpur hari ini.

Himpunan baju merah anjuran badan bukan kerajaan pro-hak Melayu diadakan sebagai tindak balas kepada himpunan baju kuning anjuran pemantau pilihan raya Bersih 2.0 pada 29 dan 30 Ogos, kerana ia didakwa menghina orang Melayu.

Walaupun ia dicemari bibit-bibit keganasan oleh segelintir penunjuk perasaan yang cuba merempuh masuk Jalan Petaling yang tidak dibenarkan, Najib sebelum ini mempertahankan perhimpunan 16 September itu, menyifatkan ia manifestasi kebangkitan orang Melayu dalam membela maruah diri dan kepimpinan negara daripada dikutuk dan dihina.

Najib berkata hari ini, majlis perundingan perpaduan negara semasa membentangkan laporannya berkata, walaupun Malaysia secara umumnya harmoni, ia juga dicemari insiden perpecahan.

Oleh itu, beliau menegaskan, jalan ke hadapan ialah kesederhanaan dan progresif, serta saling hormat menghormati.

Beliau juga memberikan pujian melangit terhadap kepentingan bersederhana dan mengharmonikan perbezaan di kalangan 13 parti komponen BN, yang beliau sifatkan sebagai adik-beradik dalam satu keluarga, supaya kesepakatan dapat dicapai dalam banyak perkara.

Beliau berkata, penting untuk semua orang kembali kepada asas negara, iaitu bekerjasama dan membina kepercayaan di antara pelbagai kaum di Malaysia.

"Begitu banyak yang kita capai dalam negara ini, kita dicemburui negara lain. Ramai orang katakan kepada saya 'anda sangat bertuah'.

"Ada yang datang ke sini dan tidak mahu kembali, ada juga ramai duta yang berkata mereka tidak mahu dipindahkan keluar dari negara ini," katanya. – The Malaysian Insider/11 Oktober, 2015.

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH