Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Selasa, 29 April 2014

683 Pengikut Ikhwan Dirujuk Hukuman MATI[HD] MESIR: Mahkamah Mesir di Minya semalam sekali lagi membuat keputusan merujuk kepada mufti untuk dijatuhkan hukuman mati kepada 683 lagi anggota dan pengikut Ikhwan Muslimin termasuk Mursyidul Am Mohamed Badie.

Mahkamah sama juga mengesahkan hukuman mati kepada 37 daripada 529 yang dijatuhkan hukuman serupa pada 24 Mac lalu, manakala bakinya dipenjara seumur hidup.

Hukuman mati kepada 37 orang pengikut Ikhwan itu dibuat atas tuduhan melakukan tindakan keganasan menyerang balai polis di Minya Ogos lalu yang menyaksikan pasukan keselamatan.

Bagaimanapun sumber perundangan berkata, hukuman itu masih boleh dirayu.

Mahkamah menetapkan 21 Jun depan untuk mengeluarkan fatwa terhadap yang 683 defendan.


Pihak berkuasa tentera yang disokong Mesir telah melancarkan penangkapan besar-besaran ke atas pemimpin dan pengikut Ikhwanul Muslimin sejak penggulingan Presiden Sah Dr Mohammad Morsi oleh tentera pada Julai tahun lalu.

Dalam tempoh lapan bulan, beribu-ribu ahli kumpulan Ikhwan Muslimin dan penyokong telah ditangkap.

Dalam pada itu, Parlimen Kesatuan Eropah dan negara-negara anggota telah mengecam hukuman mati beramai-ramai di Mesir, serta mengkritik kekurangan perbicaraan yang adil.

Presiden Parlimen Eropah Martin Schulz berkata hukuman mati itu adalah " tidak boleh diterima " bagi orang Eropah .

"Saya berfikir bahawa ini bukanlah satu sumbangan yang membina untuk membawa keamanan kepada negara.

"Perlu ada perbicaraan yang adil untuk tertuduh," katanya. 

Menteri Luar Jerman Frank-Walter Steinmeier pula berkata hukuman mati adalah "penghinaan terhadap kedaulatan undang-undang," dan bakal menjatuhkan kerajaan sedia ada.

MEP Jerman Alexander Lambsdorff berkata: "Saya percaya bahawa ini adalah keputusan yang memalukan".

Sementara itu, Bangsa-Bangsa Bersatu Setiausaha Agung, Ban -ki moon berkata keputusan itu akan memberi kesan kestabilan di Mesir.

"Aturan-aturan yang jelas kelihatan tidak memenuhi piawaian asas perbicaraan yang adil, terutamanya mereka yang mengenakan hukuman mati, mungkin melemahkan prospek kestabilan jangka panjang ," kata Ban. - 29/4/2014


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH