Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Sabtu, 5 April 2014

Penculikan Pulau Singamata: "Tiada Sebab Ada Cubaan Keruhkan Hubungan China-Malaysia"[AA] KUALA LUMPUR:Meskipun Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Rabu melahirkan rasa bimbang beliau kemungkinan insiden penculikan di Semporna adalah angkara pihak tertentu untuk melagakan Malaysia dengan China, ia seharusnya tidak memberikan kesan kepada hubungan sedia ada.

Menurut pensyarah Jabatan Antarabangsa dan Kajian Strategik Universiti Malaya, Dr Roy Anthony Rogers, tiada negara yang akan mendapat manfaat sekiranya hubungan Malaysia-China menjadi keruh.

"Mengapa ada tanggapan wujud rancangan untuk melakukan perkara ini (mengeruhkan hubungan)? Saya berpendapat tiada sebarang agenda tersembunyi, ia hanya satu spekulasi semata-mata," kata Roy Anthony.

Beliau mengulas mengenai laporan bahawa penculikan dua wanita, seorang daripadanya warga China, di sebuah resort di Semporna pada Rabu bermungkinan adalah satu percubaan yang disengajakan untuk meningkatkan lagi ketegangan hubungan antara kedua-dua negara itu ketika Malaysia diuji dengan krisis kehilangan pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dilaporkan berkata pada Rabu: "Mungkin ada seseorang yang cuba untuk merenggangkan (hubungan) Malaysia dan China. Mereka mungkin cuba untuk mengambil kesempatan daripada keadaan ini (penculikan)."

Roy Anthony berkata bahawa kedua-dua negara, mempunyai hubungan dua hala lebih 40 tahun iaitu sejak 1974. Kejadian penculikan ini, dianggap sebagai satu perkara kecil (dalam hubungan dua hala) .

"Malaysia-China pernah melalui tempoh yang lebih sukar (sebelum ini) . Misalnya pada kemuncak perang dingin , Parti Komunis Malaya masih wujud, dan China menyatakan sokongan mereka. Meskipun begitu, Malaysia dan China berjaya mengharunginya" kata Roy Anthony.

Beliau menyifatkan situasi semasa hubungan kedua-dua negara ketika ini adalah sekadar satu "titik" atau "fasa".

"Saya faham bahawa emosi bercampur-baur dalam insiden MH370. Ketika ini keadaan tidak menentu, keluarga penumpang adalah dalam keadaan tidak pasti , ia adalah tempoh sukar dan menyeksakan buat mereka.

"Tetapi saya percaya situasi ini tidak akan dianggap sebagai satu "perselisihan" kerana pemimpin kedua-dua negara sudah cukup bijak dan hubungan masih kukuh. Meskipun Kuala Lumpur memerlukan sokongan dari segi ekonomi dan perdagangan dari China, negara China juga memerlukan Kuala Lumpur dalam hubungan perdagangan, diplomatik serta politik terutamanya mengenai isu membabitkan kepulauan Spratly, "katanya.

Roy Anthony berkata kawasan di mana penculikan itu berlaku sememangnya sentiasa terdedah (kepada penculikan) walaupun sebelum insiden kehilangan pesawat MH370 .

"Perlu diingat seorang lagi mangsa yang diculik adalah warga Filipina, dan beberapa bulan lalu warga Taiwan pula. Jadi bagi saya ini semua satu kebetulan, sama seperti juga seorang warga Uighur pada mulanya dikaitkan dengan kehilangan pesawat tersebut," katanya.

Pelancong China Gao Huayuan , 29, pekerja pusat peranginan Marcy Darawan @ Mimi , 40, telah diculik oleh sekumpulan lelaki bersenjata di Singamata Reef Resort, Semporna kira-kira 10.30 malam pada 2 April yang lalu. -Teoh El Sen/5/4/14

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH