Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, , ,

Rabu, 16 Mac 2016

[Video] Hudud: PAS Serah kepada Kerajaan Pusat
PAS menyerahkan kepada kerajaan persekutuan untuk terus membawa agenda hudud di parlimen susulan penubuhan blok barunya bersama Parti Ikatan Bangsa Malaysia (IKATAN).

Setiausaha Agung PAS, Takiyuddin Hassan memberitahu pemberita hari ini cadangan itu sepatutnya datang daripada kerajaan pusat kerana ia melibatkan pindaan kepada undang-undang persekutuan.

"(Di) Parlimen kita (PAS) tak pernah bawa hudud, yang (kita) bawa ke parlimen ialah (cadangan pindaan) Akta 355. Tak boleh dilaksana sebab mahkamah tak berkuasa.

"Ia bukan Akta Hudud tapi (cadangan pindaan) untuk tingkatkan kuasa mahkamah syariah.

"Saya berpandangan kerajaan persekutuan (kena) bawa (ke parlimen) sebab itu akta persekutuan.

"Kalau dipinda pun tak boleh laksana (hudud) sepenuhnya," katanya pada sidang media bersama pemimpin PAS dan Presiden IKATAN Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir.

Takiyuddin diminta mengulas pendirian blok baru itu mengenai hudud, isu yang dikaitkan sebagai salah satu sebab PAS memutuskan kerjasama dengan DAP dalam Pakatan Rakyat.

Sementara iti, Kadir pula berkata ada keadaan dalam Islam yang membolehkan sesuatu perkara tertentu ditangguhkan.

"Dalam Islam ada keadaan tertentu untuk tangguh sekejap, kita tangguh. Pada akhirnya rakyat yang tentukan nak laksanakan atai tidak," kata bekas menteri Umno itu.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebelum ini cuba memfailkan rang undang-undang persendirian untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 bagi membuka jalan penguatkuasaan hudud di Kelantan dan negeri-negeri lain.

Rang undang-undang itu tersenarai pada kertas perintah Dewan Rakyat tahun lalu tetapi tidak pernah dibahaskan.

'Menteri beri lampu hijau'

Takiyuddin, bagaimanapun, berkata perbincangan lanjut dengan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom telah menunjukkan tanda-tanda positif.

"Baru-baru ni Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Jamil Khir Baharom) beri lampu hijau. Mungkin (bentang) pada sesi parlimen seterusnya, bukan sekarang kerana ada prosedur," katanya.P/s: Berbelit-belit!!!

DULU - wajib kaji semula kerjasama dengan DAP dan Pakatan Rakyat kerana DAP dikatakan tidak setuju dengan hudud. Walhal PKR pun berpendirian yang sama.

SEKARANG- boleh bekerjasama dengan Ikatan walaupun Ikatan dilaporkan oleh FMT berkata hudud tidak sesuai dilaksanakan di Malaysia.


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH