Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Ahad, 6 Mac 2016

[Video] Saya Tidak Pernah Benci Mahathir - Kit Siang
Pemimpin DAP, Lim Kit Siang mempunyai satu perkara untuk diperkatakan tentang Tun Dr Mahathir Mohamad yang dahulu lawan tetapi kini menjadi sekutunya- bahawa beliau tidak pernah membenci bekas perdana menteri itu.

"Saya tidak pernah benci Mahathir, saya tidak pernah benci sesiapa. Oleh kerana dalam politik, kamu tak boleh bersikap peribadi," kata Lim pada sidang akhbar di Kuala Lumpur hari ini.

Lim berkata demikian walaupun hakikatnya beliau menghabiskan 17 bulan di kem tahanan Kamunting selepas ditahan di bawah ISA ketika Operasi Lalang pada 1987, semasa Mahathir menjadi perdana menteri.

Menjelaskan lebih lanjut, Lim berkata, beliau sebenarnya bertemu Mahathir selepas beliau dibebaskan untuk bertanya mengapa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak yang ketika itu Ketua Pemuda Umno tidak ditangkap.

"Saya berkata kepadanya, 'Saya tidak datang bertanya kepada kamu mengapa kamu tangkap saya. Saya datang untuk bertanya mengapa kamu tak tangkap Najib. Jadi tiada apa-apa peribadi [...]. " katanya.

Najib, dalam perhimpunan pada bulan Oktober 1987, membuat ucapan yang terkenal di mana beliau menyatakan bahawa beliau mahu 'rendam keris dengan darah Cina'.

Najib telah menafikan membuat kenyataan itu.

Ops Lalang dilancarkan pada 27 Oktober tahun yang sama oleh Mahathir untuk meredakan 'ketegangan kaum'.

Tetapi hampir 19 tahun kemudian, Lim dan Mahathir adalah antara tokoh terkenal yang menandatangani Deklarasi Rakyat untuk menuntut perletakan jawatan Najib sebagai perdana menteri.

Terdahulu dalam ucapannya pada forum anjuran Wanita DAP Wilayah Persekutuan, Lim berkata beliau dan anaknya iaitu Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng adalah antara yang pertama ditahan dan yang terakhir dikeluarkan semasa Ops Lalang.

"Tetapi demi kepentingan negara, kita tidak perlu menjadi terlalu peribadi [...] ia adalah mengenai kepentingan rakyat dan negara," kata beliau sambil menegaskan bahawa semua perasaan peribadi dan perbezaan perlu diketepikan. -Malaysia Kini/6/3/16

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH