Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Ahad, 1 Jun 2014

Duit Misteri Tersembunyi Jadi Kegilaan, Mula Tersebar di Seluruh Dunia[Mstar] WANG tunai yang tersembunyi di dalam sampul surat coklat pernah diperkatakan tetapi telah berubah dengan adanya Twitter.

Seorang ahli perniagaan misteri telah mencetuskan kegilaan dengan menyembunyikan wang kertas £50 di bandar-bandar di seluruh Britain dan mendedahkan lokasinya di laman rangkaian sosial.

Dalam masa kurang dari seminggu, eksperimen sosial 'anonymous' itu telah mendapat lebih dari 40,000 pengikut yang kebanyakannya tidak sabar menunggu penghantaran seterusnya.

Dermawan misteri itu memberitahu Daily Telegraph bakal membuat penghantaran khas ke London esok, tetapi dengan bungkusan yang mengandungi wang tunai sehingga £200, menjadikan pemburuan wang tunai misteri itu semakin digilai.

"Saya telah pun mempunyai beberapa perniagaan di e-dagang yang berjalan begitu baik untuk diri saya," katanya.

"Saya mencapai tahap di mana ada begitu banyak barangan yang boleh saya beli dengan wang...saya mendapat lebih berbanding saya sendiri membelanjakan £50 untuk diri sendiri," katanya.

"Saya perlu pergi ke luar negara tetapi saya telah menggesa sekumpulan orang untuk memastikan ia terus dijalankan. Ia akan menjadi lebih kerap, tetapi saya tidak mempunyai apa-apa rancangan untuk menghentikannya.

"Tidak ada had tentang berapa banyak yang saya akan berikan. Selagi ada minat, saya akan terus melakukannya."

Beliau menambah, beliau yakin George Groves akan memenangi perlawanan tinju malam ini menentang Carl Froch, tetapi akan menyembunyikan wang £200 itu di ibu negara jika dia tewas.

Dan dia memberitahu Mail Online bahawa beliau berharap projek itu akan berpanjangan.

Kegilaan ini bermula di Amerika Syarikat dan mencetuskan adegan penuh kegilaan di Los Angeles pada malam Khamis apabila beratus-ratus orang menggeledah seluruh taman dan perhentian bas dan menyebabkan huru-hara lalu lintas.

Ia kemudian telah merebak di seluruh dunia termasuklah di Nigeria, India, Hong Kong dan Belanda.

Sampul surat pertama di Britain telah disembunyikan di luar muzium bandar di Leeds pada Rabu dan ditemui kurang dari satu jam kemudian oleh juruelektrik Harry monichan.

Kemudian ia ditemui di Manchester pada hari Khamis, Sheffield pada Jumaat dan lokasi di tepi pantai di Brighton Sabtu.

Tindakan itu yang mendapat perhatian media membolehkan krew berita tempatan berjaya merakamkan saat-saat sampul surat di Brighton itu ditemui di dalam sebuah bot lama.

Guru Sains Sophie Morris, 26, berkata dia berasa bosan dan melihat Facebook di telefonnya apabila dia menyedari sampul surat berada di satu sudut.


Bayangan lokasi wang misteri yang diberikan di akaun Twitter @hiddencash_UK

Mereka yang menjumpai wang diminta menghantar tweet gambar ke Akaun @HiddenCash_UK dengan hashtag #payitforward.

Ada yang sudah mendermakan wang tersembunyi mereka untuk badan amal.

Pengasas kegilaan ini di AS, yang telah mengumpulkan 400,000 pengikut Twitter, terpaksa mengeluarkan suatu notis keselamatan dalam kebimbangan terhadap perebutan itu.

"Sila berjalan dan memandu dengan selamat. Seorang wanita muda berlari di hadapan kereta saya beberapa hari lalu. Saya akan melakukan yang terbaik untuk memilih lokasi yang selamat, tetapi sila gunakan akal dan berhati-hati," penderma menulis.

"Sila hormati diri mereka dan tempat-tempat tertentu yang menjadi lokasi perniagaan di sekitarnya. Berbuat baik dan bergembira antara satu sama lain, kerana itulah tujuan ia dilakukan.'

Tetapi penderma yang tidak diketahui ini juga menulis bahawa dia 'tidak mempunyai rancangan untuk menghentikannya' dan mahu 'terus memperluaskannya dan menjadikannya lebih baik'.

Penderma itu menambah: "Idea yang lebih besar hanya dengan memberi semula, dari segi kewangan dan rasa seronok untuk berkongsi dengan masyarakat yang telah menjadikan saya kaya-raya." -1/6/14Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH