Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Isnin, 16 Februari 2015

Mengenang Nasib Bangsa, Kit Siang Tersentak Semasa Berucap dan Menitiskan Air Mata.[RoketKini] PETALING JAYA, 16 FEB – Tiba-tiba sahaja dewan menjadi sunyi sepi apabila Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang tersentak seketika sewaktu menyampaikan ucapan, sebelum meneruskannya dengan nada sayu dan suara tersedu-sedu.

Ketika berucap di majlis makan tengah hari semalam bagi melancarkan buku tulisan Dr Carl Vadivella Belle, ‘Tragic orphans: Indians in Malaysia’, di sini, beliau berkongsi tentang pertemuannya dengan seorang jurutera komputer Microsoft yang berpusat di Singapura yang memaklumkan bahawa hampir 80% daripada 400 orang pekerja di sana merupakan warganegara Malaysia.

Menyentuh perihal bakat dan tenaga kerja anak bangsa yang meninggalkan tanah air akibat tiada peluang di negara sendiri, Ahli Parlimen Gelang Patah tersebut mempersoalkan sama ada negara mampu mencapai Wawasan 2020.

“(Wawasan) 2020 hanya lima tahun sahaja lagi. Bagaimana prospek untuk kita mencapai wawasan tersebut, sebagai sebuah negara maju?

“Malah sebenarnya kita tidak mampu mencapai cabaran pertama daripada sembilan cabaran strategik Wawasan 2020 pun, iaitu pembentukan Bangsa Malaysia yang harmoni,” tegasnya dalam majlis yang turut dihadiri Naib Pengerusi Kebangsaan DAP M Kula Segaran serta puteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, Nurul Ilham.

Menurutnya lagi kalimat ‘Bangsa Malaysia’ pun telah menjadi seakan suatu kata-kata keji dewasa ini.

“Ada sesiapa yang ingat bilakah kali terakhir Perdana Menteri atau mana-mana Menteri bercakap tentang Bangsa Malaysia?” soalnya.

“Sebaliknya apa yang berlaku ialah ekstremisme, kefanatikan dan sikap tidak toleran pula yang semakin berleluasa, menambah kepada jurang kaum dan agama; dan mengancam fabrik perpaduan dan keharmonian dalam sebuah masyarakat plural,” kata beliau. – Roketkini.com

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH