Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

Khamis, 10 Jun 2010

Skandal Peterporn: Cut Tari: Pakar IT Yakin Video TULEN & Tidak Diedit 

(Perhatikan jam tangan, wajah Cut Tari, dan tahi lalat dalam gambar-gambar di atas - Sumber: Internet)

Berdasarkan maklumat yang terdapat dalam pautan di bawah ini, penyebaran klip video seks yang membabitkan Ariel dikatakan berpunca daripada kehilangan komputer riba milik vokalis tersebut. Sejak tersebarnya video-video tersebut, laman forum, Twitter, dan Facebook di Indonesia hangat membicarakan video-video tersebut.

Persoalannya, adakah video yang tersebar itu tulen? Sebelum ini Luna Maya dan Ariel menegaskan bahawa individu yang beraksi dalam video seks itu adalah orang yang seiras dengan mereka. Hujah yang diberikan oleh Luna Maya ialah bahawa dia tidak mempunyai tatu di pinggul seperti yang kelihatan pada wanita dalam video tersebut. Setakat ini masih belum ada kenyataan yang dikeluarkan oleh Cut Tari berkaitan dengan video yang dikaitkan dengannya.

Menurut pakar digital forensik Indonesia, Z Alamsyah Ruby, ada perisian yang berfungsi untuk memastikan atau mengecam wajah seseorang dalam sesebuah video. Perisian itu dikenal sebagai "facial recognition software" atau "face recognition software".

Sebagai pakar dalam bidang digital forensik, video yang dikatakan mirip Ariel-Cut Tari telah diserahkan kepada beliau untuk dianalisis. Hasilnya, Ruby telah mengesahkan kepada City News bahawa video itu tulen dan bukan hasil editan atau "video engineering" oleh sesiapa. Beliau juga berpendapat bahawa video itu dirakamkan oleh individu yang beraksi dalam video tersebut.

Untuk makluman lanjut, sila baca pautan di bawah ini. Saya petik:
Ariel (Nazril Irham) is the lead vocal of the famous Indonesian pop rock band “Peterpan.” He was born in Pangkalan Brandan, September 16, 1981. Ariel’s voice is one of the very obvious assets alongside with their simple and catchy lyrics, which made their band very famous in their country. Ariel married a lovely lady named Sarah Amelia. They had their daughter named Allea Ananta. However, their marriage was not as smooth as they expected and ended up in divorce by the year 2008. So, Ariel decided to focus on his career.
As expert for this particular field, the video was presented to Ruby. Affirmed by Ruby to City News, the video was authentic and was not engineered or edited by someone.
While according to the Ariel and Luna, who recently released a written statement regarding on this matter, denied that they participated on such act and the video was engineered.
Semoga dapat menjadi teladan kepada kita semua.

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH