Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Khamis, 12 September 2013

[Video] Isu Premis Perniagaan Tidak Ambil Pekerja Pakai Tudung
[MD] KUALA LUMPUR: Sebagai sebuah negara yang mempunyai latar belakang kepelbagaian kaum dan agama, ramai yang mungkin merasakan tidak sukar untuk mendapatkan pekerjaan kerana percaya syarikat atau majikan sudah tentu memahami tentang keunikan negara kita.

Malangnya tidak, jika anda seorang wanita Islam yang bertudung dan sedang mencari pekerjaan di kedai-kedai pakaian terkemuka di ibukota.

Mangsa yang mahu dikenali sebagai Ira, 24, yang baru-baru ini mencari pekerjaan sementara sebagai pembantu kedai di beberapa kedai pakaian berjenama di Suria KLCC, terkejut apabila permohonan kerjanya ditolak hanya kerana beliau bertudung.

Ketika dihubungi Malaysian Digest, tidak lama selepas beliau 'meluahkan perasaan' di laman sosial Facebook, Ira nyata kecewa dengan kejadian tersebut dan seperti tidak percaya ia berlaku di negara sendiri.

"Masa tu hari Isnin, saya bawa ibu sekali pergi cari kerja dan saya memang nak cari kerja 'part-time' saja. Jadi saya pun masuklah ke dalam kedai-kedai yang ada tampalkan iklan cari pekerja,"

"Memandangkan ada kekosongan, saya masuk dan bertanyakan kepada mereka. Namun, dengan pantasnya saya diberitahu kedai-kedai ini tidak mengambil orang yang memakai tudung," katanya.

Ira, berasal dari Kuala Lumpur, menjelaskan antara kedai-kedai yang dimasukinya adalah Topshop, Esprit, Nike, serta beberapa gerai kecil yang lain, namum semuanya tidak membuahkan hasil dan menggunakan alasan yang sama.

"Apa yang telah berlaku itu memang mengejutkan dan saya fikir perkara ini perlu dipandang serius. Walaupun saya meletakkan status sebegitu di Facebook, tak sangka pulak ia menjadi 'viral' sebegini," katanya.

Dalam status tersebut yang bertarikh 2 September, beberapa jam selepas kejadian, Ira telah menulis tentang bagaimana beliau terkedu apabila permohonan kerja yang ditolak oleh kedai-kedai tersebut.

Dia turut membandingkan kehidupan beliau ketika di United Kingdom selama empat tahun diikuti pengalamannya mengembara sekitar Eropah namun tidak pernah merasa terhina kerana memakai tudung seperti yang berlaku di negara sendiri.

Status beliau setakat ini telah menerima 9,000 'shares' dalam media sosial tersebut serta telah mendapat perhatian orang ramai yang turut melahirkan rasa kecewa.

Sementara itu, tinjauan mD di kedai-kedai yang disebutkan itu menunjukkan adanya kebenaran pada kenyataan Ira sebelum ini.

Secara keseluruhan, kedai-kedai tersebut menolak permohonan kerja wanita bertudung dengan alasan ia adalah polisi syarikat, namun ada juga yang memberi alasan tiada kekosongan walaupun terpampang iklan jawatan kosong.

Di kedai Nike, wartawan kami, yang memakai tudung, telah ditolak bulat-bulat dan pekerja yang bertugas mengatakan kedai tersebut tidak mengambil pekerja yang menutup kepala dan rambut mereka.

Jawapan yang sama turut diberi oleh Esprit dimana wartawan kami diberitahu bahawa ia adalah polisi syarikat. Penyelia bertugas menjelaskan mereka sudi menerima permohonan jika wartawan kami mahu membuka tudung ketika bertugas.

Beliau berkata sebelum ini memang terdapat kes-kes seperti itu di mana pekerja membuka tudung semasa bertugas dan memakainya semula apabila habis bekerja.

Di Topshop pula, jawapan yang diberikan agak berlapik, di mana wartawan kami diberitahu kedai tersebut tidak mengambil pekerja bertudung namun bersedia untuk menimbangkannya semula jika pemohon sudi menukar 'cara pemakaian'.

Usaha untuk menghubungi DNP Clothing Sdn Bhd, Esprit De Corp (Malaysia), and Nike Sales Malaysia Sdn Bhd, yang menguruskan kedai-kedai tersebut masih belum membuahkan hasil setakat ini. -11/9/13P/s: Apa tindakan kerajaan? Apa tindakan kita?

Apa respons Perkasa dan geng?

DAP kecam diskriminasi terhadap wanita bertudung di sini.

Kemas Kini:

* Respons kerajaan di sini.


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH