Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Selasa, 24 September 2013

Remaja Didapati Bersalah Bunuh Jiran dengan Tukul Dihukum Penjara Seumur Hidup
[Kosmo] SIBU – Seorang remaja lelaki dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup oleh Mahkamah Tinggi di sini semalam selepas diperkenan Yang Dipertua Negeri berhubung sabitan membunuh empat sekeluarga dan satu cubaan bunuh pada awal tahun lalu.

Pada prosiding 19 Ogos lalu, lelaki berusia 19 tahun itu didapati bersalah membunuh jirannya iaitu ahli perniagaan, Ling Tong Hock, 36; ibunya, Leong Nyuk Lan, 76; anak lelakinya, David Ling Chei Qi, 10, dan anak perempuannya, Amy Ling Zi Jiun, 7, dengan menggunakan tukul.

Hakim Supang Lian membuat keputusan itu selepas mengambil kira umur pesalah semasa kejadian berusia 17 tahun tujuh bulan dan berada dalam takrif kanak-kanak mengikut Seksyen 2 Akta Kanak-kanak 2001. -24/9/13


Berkaitan:

Remaja Bunuh 4 Orang Terselamat

[HM] Sibu: Seorang remaja lelaki terselamat daripada tali gantung apabila Mahkamah Tinggi Sibu, di sini, semalam menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup selepas didapati bersalah membunuh empat sekeluarga serta cubaan membunuh dalam kejadian pada awal tahun lalu.

Remaja berusia 18 tahun itu dikenakan empat pertuduhan membunuh mengikut Seksyen 302, Kanun Keseksaan dan satu cubaan membunuh mengikut Seksyen 307, Kanun Keseksaan.

Tertuduh bagaimanapun bernasib baik kerana ketika melakukan kesalahan pada 3 Januari 2012, dia berusia 17 tahun tujuh bulan dan ditakrifkan sebagai kanak-kanak mengikut Seksyen 2, Akta Kanak-Kanak 2011.

Hakim Supang Lian yang berpuas hati terhadap pendakwaan kemudiannya menjatuhkan hukuman terhadap remaja terbabit yang turut mendapat perkenan Yang Dipertua Negeri Sarawak.

Supang ketika membaca keputusan penghakiman berkata, mengikut Seksyen 97 (1 ), Akta Kanak-Kanak 2001, hukuman mati tidak boleh diumumkan atau direkodkan terhadap tertuduh.

“Mengikut Seksyen 97 (2), akta sama, hanya ada satu ayat sebagai ganti hukuman mati iaitu memerintahkan supaya orang disabitkan atas sesuatu kesalahan pembunuhan itu ditahan di penjara selama diperkenankan Yang Dipertua Negeri Sarawak,” katanya.

Tertuduh didakwa membunuh ahli perniagaan Ling Tong Hock, 36, dan ibunya Leong Nyuk Lan, 76, serta dua anak Ling, David Ling Chei Qi, 10, dan Amy Ling Zi Jiun, 7, dan kejadian berlaku di rumah keluarga terbabit di Jalan RTM di sini, pada jam 7 pagi, 3 Januari 2012.

Dia juga didapati bersalah atas cubaan membunuh seorang lagi anak Ling, Kelvin Ling Chei You, 8, dengan kejadian yang berlaku di rumah dan tarikh yang sama.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Franklin Ganggan Bennet, manakala tertuduh diwakili peguam Daren Ling. -24/9/13Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH