Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, , ,

Selasa, 20 Mei 2014

Gila, Atuk Berusia 62 Tahun Fail Saman AS$2 Undesilion
> Saman sivil terbesar di dunia

> Saman difailkan oleh seorang datuk berusia 62 tahun di Mahkamah Persekutuan Manhattan NY

> Saman tersebut bernilai Dua Undesilion Dolar dengan 33 digit kosong di belakang angka 2

> Jumlah yang dipohonnya itu melebihi nilai keseluruhan mata wang yang wujud di muka bumi

> Saman itu ditulis dengan tangan

[Mstar] NEW YORK: Seorang pemastautin di bandar raya terbesar dunia ini telah memfailkan saman sivil di Mahkamah Persekutuan Manhattan, di sini pada 11 April lalu menuntut ganti rugi terbesar di dunia iaitu sebanyak Dua Undesilion Dolar (AS$2,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000) selepas jarinya digigit oleh seekor anjing.

Anton Purisima, 62, telah mengemukakan saman tersebut dengan menamakan pelbagai pihak sebagai defendan termasuk Datuk Bandar New York, dan Pasar Raya Kmart.

Dalam fail saman setebal 22 muka surat yang ditulis dengan tangan itu, Purisima menyatakan yang dia akan mewakili dirinya sendiri tanpa bantuan seorang peguam.

Purisima mendakwa bahawa jari tengahnya telah digigit oleh seekor anjing yang disyaki mengidap penyakit anjing gila ketika sedang menaiki sebuah bas milik perbandaran New York sebelum gambarnya sedang mendapat rawatan di sebuah hospital dirakamkan oleh pasangan berketurunan Cina.

Dia juga mengemukakan saman kerana merasakan yang dirinya sering dicaj berlebihan ketika minum kopi di Lapangan Terbang LaGuardia.

Saman itu menyebut bahawa kesakitan dan kesengsaraan yang dihadapinya ‘tidak dapat ditukar ganti dengan wang’ dan oleh yang demikian 'tidak ternilai harganya.’

Turut dimasukkan sebagai eksibit di dalam samannya itu ialah foto jarinya yang berdarah kerana digigit anjing.

Purisima juga mendakwa yang dia telah mengalami pencabulan ke atas hak-hak kemanusiaan, kecederaan pribadi, diskriminasi ke atas asal usulnya, penentangan, pencabulan, penipuan, percubaan untuk membunuh, distres emosi pribadi yang disengajakan dan konspirasi penipuan.

Senarai orang dan organisasi yang disamannya berjela-jela tetapi antaranya termasuklah Carepoint Health, Pusat Perubatan Hoboken University, Setor Kmart, Jabatan Kecemasan St Luke, Pihak Berkuasa Transit Bandar New York, Bandar Raya New York dan Pentadbiran Lapangan Terbang LaGuardia.

Ini juga bukanlah fail saman Purisima yang pertama. Dalam tempoh empat tahun dia telah mengemukakan saman terhadap Republik Rakyat China, institusi kewangan seperti Wells Fargo, JP Morgan dan Wachovia serta Pesuruhjaya Sekuriti Sosial. -20/5/14Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH