Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Ahad, 11 Mei 2014

[Wajib Baca] GST Lebarkan Jurang Pendapatan Rakyat, Bagaimana? Baca!!!


[KD] KUALA LUMPUR 11 MEI: Kenyataan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal bahawa Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) mampu merapatkan jurang kekayaan dilihat tidak masuk akal.


“Tidak mungkin sama sekali cukai itu dapat merapatkan jurang pendapatan rakyat. Mungkin menteri tersebut tidak faham apa masalah sebenar yang menyebabkan jurang pendapatan,”

“Itu cuma alasan untuk membenarkan cukai GST dilaksanakan. Kenyataan bahawa cukai yang dikenakan akan merapatkan jurang pendapatan sangat tidak masuk akal,” tegas Ahli Jawatankuasa (AJK) Kerja Pas Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad

Shafie sebelum ini berkata GST melalui pengecualian cukai ke atas barangan tertentu dapat membantu meringankan beban hidup seterusnya meringankan kesan ke atas pendapatan yang diperoleh rakyat.

Beliau juga mendakwa cadangan menangguhkan perlaksanaan GST sehingga jurang pendapatan antara rakyat diselesaikan adalah tidak relevan kerana cukai itu sendiri boleh merapatkan jurang berkenaan.

Mengulas perkara itu, Dr Dzulkefly berkata, GST boleh difahami sekiranya melihat kepada sifatnya yang regresif iaitu lebih membebankan golongan miskin berbanding kaya.

“Semua pakar ekonomi menyimpulkan bahawa cukai kepenggunaan atau consumption tax sememangnya regresif atau tidak adil, atau songsang. GST terkuat kuasa kepada semua, kaya atau miskin, bilionaire atau asnaf, muda atau tua, bahkan kanak-kanak.

“Maka cukai pasti akan membebankan golongan berpendapatan rendah dan sederhana dengan lebih parah berbanding golongan kaya. Itu maksud regresif,” ujarnya.

Menurutnya, ia berbeza dengan cukai pendapatan yang sifatnya progresif kerana hanya dikenakan kepada golongan kaya, manakala mereka berpendapatan rendah dikecualikan cukai tersebut.

“Bagaimana GST melebarkan jurang pendapatan, jawapannya mudah sahaja. Golongan pembayar cukai pendapatan dan korporat akan dapat reduction atau tax cut (potongan cukai). Maka sementara mereka mendapat peningkatan pendapatan, golongan miskin tidak mendapat manfaat apa-apa daripada potongan cukai pendapatan. Maka jurang kaya miskin akan semakin melebar,” ujarnya. - Rusnizam Mahat dan Azuan Abd Rahman

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH