Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

Jumaat, 21 November 2014

Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang BEBAS Tuduhan Khalwat
[Bernama] Mahkamah Tinggi Syariah George Town hari ini melepaskan dan membebaskan Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang Adam Tumiran dan pasangan Nurul Izani Mat Isa daripada tuduhan khalwat pada Disember empat tahun lalu, selepas mendapati mereka adalah suami isteri.

Hakim Syarie Zaim Md Yudin membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pembelaan berjaya menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan.

"Mahkamah ini mendapati tidak ada keraguan terhadap dokumen pernikahan yang dikemukakan tertuduh dan ia boleh diterima di mahkamah ini. Dokumen yang dikemukakan adalah lengkap dan diakui oleh Mahkamah Tinggi Syariah di Johor Baru setelah berpuas hati dengan bukti yang ditunjukkan.

"Mahkamah berpuas hati pihak tertuduh berjaya menimbulkan keraguan munasabah ke atas kes pendakwaan.

"Mahkamah juga mengingatkan penghakiman ini berdasarkan fakta sahih yang dikemukakan di mahkamah ini dan fakta selebihnya terserah kepada Yang Maha Kuasa. Oleh itu, saya memerintahkan kedua-dua tertuduh dibebas dan dilepaskan... kes selesai," katanya.

Zaim juga memerintahkan wang jaminan sebanyak RM1,000 bagi setiap tertuduh dikembalikan.

Adam, 46, dan Nurul Izani, 37, yang bertugas sebagai penasihat kewangan di Kuala Lumpur, dituduh melakukan kesalahan itu pada 5 Disember 2010 pukul 2.05 pagi di rumah nombor 18B, Kuarters Kerajaan Negeri, Jalan Masjid Negeri di George Town.

Adam dituduh mengikut Seksyen 27(a) Enakmen Kesalahan Jenayah Pulau Pinang manakala Nurul Izani dituduh mengikut Seksyen 27(b) enakmen sama yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM3,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Syarie Mohd Najmuddin Mustafa dan Mohd Fahmi Mohd Idris manakala kedua-dua tertuduh diwakili peguam Ahmad Munawir Abdul Aziz, Wan Faridulhadi Mohd Yusoff dan Rosdee Razak.

Sementara itu, Ahmad Munawir ketika ditemui di luar mahkamah bersyukur kes ini selesai dan berharap tidak ada lagi rayuan daripada pihak pendakwaan selepas ini.

"Saya harap tidak ada rayuan selepas ini. Kalau dulu rayuan dibuat disebabkan isu teknikal dan sekarang isu yang dibangkitkan menyebelahi pihak kami. Hampir empat tahun Adam digantung kerja, jadi saya harap tidak ada rayuan untuk memanjangkan lagi kes ini," katanya.

Pada 17 Mei 2012, Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang membebas dan melepaskan kedua-duanya daripada tuduhan berkhalwat, selepas Hakim Syarie Othman Ibrahim mengiktiraf keputusan Mahkamah Syariah Kota Tinggi, Johor yang mengesahkan Adam dan Nurul Izani adalah suami isteri semasa mereka didapati berkhalwat 5 Disember 2010.

Namun, berikutan rayuan daripada pihak pendakwaan, Mahkamah Rayuan Syariah memerintahkan kes berkenaan dibicarakan semula di Mahkamah Tinggi Syariah. – Bernama, 21 November, 2014.


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH