Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Khamis, 20 November 2014

Pakatan Boleh Berkuasa Jika Hilang Takut Orang Melayu - A. Kadir Jasin[The Malaysian Insider] Sekiranya Pakatan Rakyat (PR) boleh meyakinkan orang Melayu yang ia akan berlaku adil kepada mereka dan hormati hak dan keistimewaan mereka, ia hampir pasti akan berjaya mengekalkan kuasa mereka di Selangor dan Pulau Pinang dan mungkin juga menawan Putrajaya, kata bekas wartawan veteran Datuk A Kadir Jasin.

Masyarakat Bumiputera, terutama mereka yang pro-Barisan Nasional (BN), katanya, takut kehilangan hak dan keistimewaan mereka dan bimbang orang Cina akan mendominasi kerajaan selain ekonomi yang memang sudah dalam genggaman mereka.

"Faktor takut ini ialah senjata terakhir Umno dalam memastikan orang Melayu terus memihak kepada mereka. Takut kepada orang Cina ialah salah satu sebab utama orang Melayu kembali kepada Umno dan memberi kemenangan lebih besar kepada BN dalam pilihan raya umum tahun lepas.

"Gambaran berpuluh ribu orang Cina dan India yang menyokong pembangkang, mengambil alih bandar-bandar di Johor semasa kempen pilihan raya, membangkitkan rasa takut di kalangan orang Melayu, menyebabkan mereka berdiri di belakang Umno," kata bekas ketua pengarang kumpulan akhbar New Straits Times itu semalam.

Katanya, situasi di Selangor dan Pulau Pinang boleh dijadikan satu petunjuk, mengenai bagaimana keadaan orang Melayu di negeri itu sejak PR mengambil alih tampuk pemerintahan pada 2008.

"Adakah wujud pemberontakan di kalangan Melayu sejak PR berkuasa pada 2008? Kecuali di kalangan komuniti peniaga Melayu yang ada kaitan dengan BN, orang Melayu lain nampaknya menerima PR. Di Pulau Pinang, yang diterajui DAP, yang masih tidak sepakat bukan Melayu, tetapi warga India Muslim."

Katanya, masyarakat India Muslim di Pulau Pinang lebih lantang mengkritik kerajan PR kerana kebanyakan mereka peniaga dan menerima kesan secara langsung dari dasar dan program kerajaan negeri.

"Mententeramkan dan membuang ketakutan orang Melayu ialah satu kemestian kerana mereka golongan majoriti dan menguasai elemen penting kerajaan – penjawat awam, polis dan tentera. Tiada kerajaan mampu menukar semua ini dalam sekelip mata," katanya.

Menulis dalam blognya bawah tajuk 'Isu Kepimpinan: Bagaimana Kalau PR Ambil Alih?', Kadir cuba membayangkan apa yang akan terjadi kepada negara ini sekiranya BN yang diterajui Umno kalah dalam pilihan raya umum akan datang.

Beliau berkata, sekiranya PR dapat mengambil alih tampuk pemerintahan negara, ia harus mengekalkan dasar dan program kerajaan BN sedia ada, termasuk kerangka ekonomi dan perdagangan sedia ada dan penting juga mendapatkan kepercayaan pihak swasta.

Katanya, PR perlukan yakinkan ahli perniagaan dalam sektor swasta, termasuk mereka yang mendapat banyak faedah dari kerajaan Umno-BN selama ini, kerana mereka pasti akan memindahkan kesetiaan mereka sekiranya mereka dilayan dengan adil.

"Mereka akan sokong kerajaan baru bagi mendapatkan jaminan keselamatan dan kelangsungan hidup, dan mungkin mahu tubuhkan konsesi dan runding semula kontrak yang mereka perolehi dari kerajaan BN sebelumnya," katanya.

Kadir berkata, perkara ini tidak sepatutnya menjadi masalah besar kepada PR kerana sudah ramai hartawan dan ahli perniagaan besar yang memupuk persahabatan dengan parti dalam gabungan itu sejak pilihan raya umum 2008.

"Tetapi, sekiranya PR memilih untuk berdendam, ia menghadapi risiko membangkitkan kemarahan orang Melayu dan hilang sokongan mereka. Dan ini tidak baik kerana orang Melayu membentuk majoriti dan mengawal unsur penting dalam kerajaan," katanya. – 20 November, 2014.


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH