Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Rabu, 10 Disember 2014

Padah Berbogel dalam Panggilan Video, Warga Emas Diugut Wanita "Korea"[Sinar Harian] KUALA LUMPUR – Seorang lelaki warga emas berusia 72 tahun ketakutan kerana kekasih yang dikenali melalui alam maya mengugut mahu sebarkan video bogelnya di laman sosial.

Lelaki yang mahu dikenali sebagai Lee berkata, dia mengenali seorang wanita yang mendakwa dari Korea melalui Facebook, awal tahun ini.

“Kami mula membuat panggilan video sejak 9 Oktober lalu. Seminggu kemudian wanita itu berbogel dan memaksa saya bogel bersamanya melalui panggilan video,” katanya.

Lee berkata, wanita itu kemudian mengugut akan menyebarkan video bogelnya jika dia tidak memberi wang.

“Saya terpaksa membayar RM3,900 melalui lima transaksi kepada akaun bank yang didaftarkan di Filipina,” katanya.

Seorang lagi pemuda yang mahu dikenali sebagai Alan, 27, juga diperas ugut selepas dia berbogel untuk seorang wanita yang dikenali melalui laman sosial.

Alan berkata, wanita itu mendakwa dia seorang model dari Singapura.

“Kami berbogel ketika panggilan video minggu lalu. Wanita itu kemudian mahu saya serahkan RM15,000 kepadanya. Kalau tidak, dia ugut mahu sebarkan klip video itu di internet,” katanya.

Menurutnya, selepas tawar-menawar, wanita itu sedia menerima RM4,500 yang perlu dibayar melalui akaun bank yang didaftarkan di Filipina juga.

“Saya tidak boleh lakukan transaksi kerana tidak ada perkhidmatan Western Union dan wanita itu menghantar pesanan ringkas mendakwa klip video bogel saya telah dimuat naik di Facebook dan YouTube.

“Dia mendakwa membuat salinan video pada cakera padat (CD) dan cakera video digital (DVD) untuk diedarkan di Malaysia,” katanya pada sidang media di pejabat Biro Pengaduan Awam MCA, semalam.

Pengerusi Biro Pengaduan Awam MCA, Datuk Seri Michael Chong berkata, pihaknya menerima 16 laporan sejak awal tahun ini mengenai kes rakaman video bogel.

“Mangsa selalunya akan diperas ugut jika tidak memenuhi permintaan suspek," katanya.

Beliau menasihatkan mereka diugut begini supaya tidak membayar apa-apa kepada mereka yang membuat tuntutan kerana mereka tidak akan berhenti mengugut.

“Nasihat saya sentiasa berwaspada dengan orang yang baru dikenali melalui laman sosial. Jangan mudah terpedaya,” katanya. -10/12/14


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH