Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Khamis, 16 Januari 2014

Awas, Perompak Hamper! Orang Ramai Diminta Berhati-Hati - Polis


Sekadar hiasan.

[Mstar] PETALING JAYA: Polis telah mengeluarkan amaran berhubung mesej yang disebarkan di internet dan sistem pesanan ringkas yang mendakwa sekumpulan perompak telah pergi ke rumah-rumah kononnya untuk menyampaikan hamper kepada penghuni.

"Kita tidak menerima apa-apa laporan dan boleh mengesahkan bahawa tiada kejadian seperti ini di Kuala Lumpur, " kata Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, ACP Khairi Ahrasa.

Beliau berkata mesej yang tersebar adalah tidak benar tetapi menasihati orang ramai supaya berhati-hati dengan penipuan seperti ini.

"Adalah lebih baik untuk sentiasa berwaspada, terutama pada musim perayaan," katanya.

"Walaupun tiada laporan diterima, kami akan berwaspada dengan kumpulan seperti itu."

Mesej amaran telah tersebar mengenai kumpulan yang memasuki premis-premis persendirian atas alasan menghantar hamper dan kemudiannya merompak penghuni.

Dikatakan bahawa satu daripada kejadian berlaku di Kota Kinabalu pada Mac 2012 di mana 'kumpulan hamper' terbabit merompak seorang kakitangan kerajaan sebanyak RM30,000.

Khabar angin tersebut menyatakan bahawa seorang pembantu rumah membenarkan perompak yang tidak mencurikan itu masuk ke dalam rumah dan kemudian perombak terbabit mengeluarkan pisau dan parang yang disembunyikan di bawah hamper.

Ketua Biro Aduan dan Perkhidmatan MCA Datuk Seri Michael Chong berkata beliau tidak mendengar sebarang kes 'perompak hamper' tetapi mengendalikan satu kes melibatkan penghantaran gas memasak.

Beliau juga memberi amaran kepada orang ramai supaya berhati-hati dengan mereka yang membawa hamper ke rumah.

"Ini mungkin boleh berlaku semasa Tahun Baru Cina, apabila terdapat banyak penghantaran hamper," Chong memberi amaran.

"Saya telah memberitahu pembantu rumah saya supaya tidak membenarkan sesiapa masuk dan meninggalkan hamper di luar rumah."

Pengasas Kempen Kesedaran Jenayah Malaysia Mark Soh berkata dia juga tidak mendengar tentang rompakan ini tetapi menyedari kes-kes yang serupa melibatkan perkhidmatan kurier. - RASHVINJEET S.BEDI dan Farik ZOLKEPLI/ 16/1/14


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH