Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Khamis, 23 Januari 2014

Isu Rampasan Bible: Putrajaya Kekal Penyelesaian 10 Perkara, Apakah Penyelesaian 10 Perkara?
Putrajaya Kekal Penyelesaian 10 Perkara, Serah Isu Rampasan Bible kepada Selangor

[TMI] Kerajaaan persekutuan komited dengan Penyelesaian 10 Perkara yang menyatakan bahawa Alkitab boleh menggunakan kalimah Allah namun berhubung isu rampasan bible terletak di bawah kuasa kerajaan negeri, kata Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Ketua Pemuda Umno itu berkata, Putrajaya “mahu meredakan ketegangan” perdebatan kalimah Allah meskipun penyelesaian 10 perkara sudah dimeterai pada 2011 bersama pemimpin Kristian membenarkan penggunaan bible dalam bahasa Melayu, Alkitab.

“Kurang komen isu ini lebih baik. Sudah tentu kerajaan persekutuan komited kepada penyelesaian 10 perkara dan perkara itu jelas.

“Apabila berkata tentang enakmen, ia sepenuhnya di bawah pertimbangan kerajaan negeri,” katanya ketika ditemui media di Kuala Lumpur hari ini.

Sebelum ini, Putrajaya mengambil pendekatan berdiam diri meskipun ketegangan agama memuncak oleh pertubuhan Islam dalam penerbitan dan khutbah terhadap penggunaan kalimah Allah.

Khairy berkata Kabinet telah membincangkan isu pertelingkahan kalimah Allah dalam mesyuaratnya semalam.

Berhubung tawaran rundingan bersama Pakatan Rakyat (PR) berhubung beberapa isu, Khairy berkata isu kalimah Allah harus diselesaikan dahulu oleh kerajaan negeri Selangor.

Katanya, Selangor menghangatkan isu kalimah Allah dengan serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ke atas Pertubuhan Bible Malaysia (BSM) pada awal bulan ini.

Dalam serbuan berkenaan, Jais merampas lebih 300 bible berbahasa Melayu dan Iban yang dikatakan akan diedarkan ke Sabah dan Sarawak.

“Isu itu perlu diselesaikan dahulu sebelum sebarang dialog di antara Barisan Nasional (BN) dan PR. Tiada apa yang boleh dilakukan.

“Dalam kes BSM, serbuan dijalankan oleh pihak berkuasa agama negeri maka penyelesaian 10 perkara tidak boleh menggantikan enakmen negeri,” katanya. 

Enakmen Agama Bukan Islam Selangor (Kawalan Penyebaran Kepada Umat Islam) 1988 dipinda pada November 2013 melarang bukan Islam menggunakan 35 kalimah termasuk “Allah”.

Khairy berkata meskipun Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menasihatkan Jais berpandukan kepada penyelesaian 10 perkara, namun jabatan itu tidak dapat mematuhinya kerana terikat dengan enakmen negeri.

“Kerajaan negeri Selangor telah berunding dengan Jais dan cuba menyelesaikan isu ini,” katanya.

Beliau berkata Putrajaya perlu menghormati undang-undang negeri semasa kerana Malaysia adalah sebuah persekutuan.

“Lain negeri, lain undang-undang. Kita perlu menghormati negeri kerana mereka mempunyai undang-undang sendiri,” katanya yang memberikan contoh penduduk Semenanjung perlu menunjukkan MyKad ketika memasuki Sabah dan Sarawak. – -TRINNA LEONG/23 Januari, 2014.


Apakah Penyelesaian 10 Perkara?
Berkaitan:

"Antara persetujuan yang dicapai adalah; Al-Kitab dalam apa-apa bahasa boleh dibawa masuk ke Malaysia, termasuk dalam Bahasa Malaysia dengan syarat – bagi Semenanjung Malaysia, naskhah itu perlu diletakkan lambang Salib dan ‘Christian Publication’ pada muka depannya." - Roket Kini


P/s: Moga-moga tiada pihak yang menuding jari kepada PAS atau PR dalam hal yang berkaitan.


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH