Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Isnin, 12 Januari 2015

Mejar Zaidi Dipecat, Enggan Rayu Keputusan[Malaysia Kini] Mejar Zaidi Ahmad dibuang kerja selepas didapati bersalah melanggar perintah Majlis Angkatan Tentera dengan memberi kenyataan media tanpa kebenaran.

"Mahkamah secara sebulat suara menjatuhkan hukuman dibuang kerja dari perkhidmatan Seri Paduka Baginda," kata Yang Dipertua Mahkamah, Kolknel Saadon Hasnan.

Menurut Saadon, hukuman itu dibuat dengan mengambil kira rekod cemerlang Zaidi selama 26 tahun satu hari yang tiada masalah disiplin.

Mahkamah diberitahu Zaidi pernah dianugerahi pingat Kesatria Angkatan Tentera - pingat tertinggi yang dikurniakan kepada pegawai berpangkat Leftenan Kolonel ke bawah.

"Pesalah telah banyak berbakti kepada TUDM selama 26 tahun dan sewaktu berkhidmat di Bosnia.

"Rekod pesalah adalah cemerlang dan bersih dan faktor kesalahan pertama diambil kira dalam mitigasi hukuman ini," kata Saadon.

"Isunya bukan dakwat kekal tetapi membuat kenyataan media tanpa kebenaran," kata Saadon lagi.

Hukuman yang lebih berat bagi kesalahan ini adalah penjara selama dua tahun atau dibuang kerja dengan keji.

Zaidi yang bercakap kepada media selepas mahkamah ditangguhkan petang ini bagaimanapun berkata enggan merayu terhadap hukuman itu.

Beliau menjawab ringkas "tak" sewaktu ditanya jika akan merayu kes ini.

"(Saya) terima takdir Allah," kata juruterbang pesawat pejuang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) itu.

Ditanya wartawan jika beliau menyesal dengan keputusan hari ini, Zaidi menjawab ringkas , "Nak menyesal buat apa, kita buat benda betul".

Melangkah sugul

Bagaimanapun, wajah Zaidi kelihatan seperti cuba menyembunyikan riak-riak kesedihannya.

Matanya kemerah-merahan dan senyumannya petang ini ringkas dan tidak seceria sebelum ini apabila melemparkan pandangan kepada lensa kamera.

Beliau juga hanya bercakap ringkas kepada wartawan sewaktu menjawab soalan.

Sebelum itu, dalam galeri mahkamah Zaidi juga kelihatan sugul selepas keluar dari kandang tertuduh apabila hukuman dijatuhkan.

Sementara itu, BERSIH dalam reaksi segera menyifatkan hukuman hari ini sebagai pengorbanan seorang perajurit kerana bercakap benar dalam hal ehwal tanah airnya.

"BERSIH kecewa dengan hukuman yang dijatuhkan ke atas beliau.

"Ini terutamanya apabila kita semua maklum bahawa beliau memperjuangkan isu ini (dakwat kekal) kerana komitmennya kepada tanah air.

"Beliau membayar harga kerana bersuara terhadap pilihan raya yang sumbang," kata Bendahari BERSIH, Masjaliza Hamzah. -12/1/14


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH