Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Isnin, 12 Januari 2015

Mejar Zaidi Seorang Wira Tanpa Perlu Angkat Senjata[The Malaysian Insider] Mejar Zaidi Ahmad hari ini didapati bersalah oleh Mahkamah Tentera kerana mendedahkan masalah dakwat kekal semasa Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu, namun sebenarnya beliau seorang wira tanpa perlu mengangkat senjata.

Walaupun bakal kehilangan jawatan dan punca pendapatannya, pegawai Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) itu berani menyuarakan sesuatu yang dirasakan tidak betul berlaku dalam negara.

PRU13 lalu yang paling sengit dalam sejarah Malaysia menyaksikan dakwat kekal yang disediakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak kekal dan mudah ditanggalkan, dan Zaidi merupakan orang terawal yang membuat laporan polis tentangnya.

Pembangkang Pakatan Rakyat (PR) menegaskan kegagalan sistematik dakwat kekal semasa pengundian awal dan hari pengundian menjejaskan hasil PRU13.

SPR akhirnya mengaku pada November 2013 dakwat kekal yang digunakan pada PRU13 mempunyai kelemahan; antara lain, ia boleh dibasuh dan mengambil masa yang lama untuk kering dan kerana itu ia meninggalkan kotoran pada kertas undi. Bagaimanapun SPR menegaskan dakwat kekal tetap akan digunakan pada pilihan raya umum akan datang.

Bagaimanapun sehingga kini, tiada tindakan terhadap SPR dan syarikat pembekal dakwat kekal kerana kegagalan dakwat itu berfungsi dengan baik semasa PRU13 lalu, namun hanya Zaidi yang menjadi mangsa.

Sudah lama Malaysia tidak mempunyai penjawat awam berprinsip seperti Zaidi yang mendahulukan kebenaran berbanding pangkat, gelaran dan kemewahan jika memilih untuk berdiam diri.

Ketika diberikan peluang oleh Mahkamah Tentera untuk merayu bagi meringankan hukumannya hari ini, Zaidi berkata: "Saya tiada apa lagi untuk dikatakan. Jumpa nanti di mahkamah Allah."

Jelas keyakinan Zaidi sedikit pun tidak goyah walaupun hukuman yang bakal diterimanya mungkin akan menyebabkan beliau bakal kehilangan pekerjaan dan punca pendapatan.

Ketika diwawancara The Malaysian Insider tahun lalu, Zaidi berkata, beliau sudah mengetahui kesan yang bakal diterimanya akan tetapi terkejut tiada tindakan kepada SPR dan syarikat pembekal dakwat kekal itu.

"Sebagai seorang kakitangan kerajaan yang gaji datang daripada wang pembayar cukai, saya mempunyai tugas memberitahu rakyat perkara benar yang dakwat itu sebenarnya tidak kekal," katanya kepada The Malaysian Insider tahun lepas.‎ - Amin Iskandar

“Saya tidak mempunyai kaitan dengan mana-mana parti politik. Saya hanya bertindak demi kebenaran."

Jika semua penjawat awam mempunyai sikap seperti Zaidi, mungkin Malaysia sudah lama menjadi negara maju dan kita tidak perlu menunggu sehingga tahun 2020.

Mungkin Zaidi merupakan pencetus kepada lebih ramai lagi penjawat awam yang akan bersuara sekiranya sesuatu yang tidak benar berlaku.

Mungkin juga tidak, akan tetapi sebahagian besar rakyat Malaysia akan melihat Zaidi sebagai pegawai TUDM yang berani mempertahankan demokrasi di Malaysia.

Bagi sesetengah orang, Zaidi merupakan seorang wira, tanpa perlu mengangkat senjata. – 12 Januari, 2014.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/mejar-zaidi-seorang-wira-tanpa-perlu-angkat-senjata#sthash.T6nXdELR.dpuf

  1. Semoga Mejar Zaidi tabah Dan sabar mrnghadapi kezaliman Manusia yg kununnye mengaku Islam tapi takut of manusia bukan PD ALLAH SWT.senoga HAKIM2 tu mendapat LAKNAT ALLAH SWT DUNIA AKHIRAT.AMIN

    gravatar Comment by Tanpa Nama @ Isnin, Januari 12, 2015 10:22:00 PTG      
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH