Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Jumaat, 20 April 2012

Iklan Membesarkan Payudara, Mudahnya Wanita Dimanipulasi Pengusaha Produk Kosmetik


Sumber gambar di sini.


Pertama, status dan testimoni dalam iklan di atas mungkin hanya rekaan semata-mata. Biasalah, kerap sangat kita membaca testimoni memuji sesuatu produk melambung tinggi sehingga ada yang kantoi apabila menyalin dan menampal testimoni produk luar negara.

Kedua, katakanlah status atau testimoni di atas adalah benar. Cuba bayangkan anda adalah suami atau kaum keluarga wanita di atas. Apakah perasaan anda melihat gambar super hot di atas? Bangga? Anda bangga isteri anda digambarkan seperti itu?

Gambar ini berkemungkinan hasil kesan Photoshop seperti juga iklan yang memaparkan gambar model yang dikatakan langsing selepas mengambil produk atau menjalani rawatan kecantikan tertentu. Bukan menafikan hasil rawatan, tetapi kesan Photoshop digunakan untuk memastikan model kelihatan sempurna. Seperti juga gambar di atas, payudara wanita itu mungkin dibesarkan untuk memberikan kesan "wow" kepada pembaca akhbar atau majalah.

Yang kita hairan apabila wanita yang menjadi model sesuatu produk (misalnya di atas) sanggup dipergunakan sehingga mencemarkan maruah diri, keluarga, dan suami untuk imbuhan yang tidak sebesar mana. Sedangkan gambar ini berlegar-legar dari skrin ke skrin menjadi tatapan umum. Ada yang mengkritiknya, ada juga yang berahi melihat gambarnya.

 Baca pula catatan kononnya ditulis oleh model iklan ini. Penggunaan frasa "nasi lemak 20 sen", "risau suami cari perempuan lain", "lelaki di luar sana melirikkan mata pada..." dan sebagainya benar-benar merendahkan/mempertikaikan tubuh badan yang dikurnai Allah, martabat seorang wanita, dan maruah suami. Adakah wanita di atas bangga membaca testimoni tersebut? -DCM


P/s: Banyak wanita yang dimanipulasi pengeluar produk untuk meningkatkan keuntungan tanpa mengira kesan tindakan itu kepada pelbagai pihak.Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH