Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Ahad, 22 April 2012

Senarai Produk Makanan yang Dikhuatiri Mengandungi Akrilamida Bahan Penyebab Kanser Agensi Standard Makanan di Britain mendapati beberapa produk makanan yang dijual di sana mengandungi akrilamida (acrylamide) sejenis bahan kimia yang boleh menyebabkan kanser. Kajian mendapati bahan kimia itu dikesan dalam produk makanan harian termasuk produk Nestle, Nescafe Golden Blend. Sehubungan dengan penemuan itu, pihak terbabit telah memberikan peringatan kepada pengeluar makanan yang terlibat.

Cerita lanjut fasal pencemaran akrilamida ini boleh anda baca lanjut di sini.
'
Situasi yang agak berbeza daripada negara kita. Sebelum ini, produk makanan yang tercemar dengan bahan kimia yang berbahaya tidak diumumkan kepada masyarakat. Walaupun kini sudah ada inisiatif pihak berkuasa menguar-uarkan produk yang telah disahkan mengandungi bahan terlarang, namun sesetengah produk makanan yang tercemar masih disembunyikan daripada pengetahuan umum.

Contoh paling lazim ialah produk mi kuning yang sering dikaitkan dengan penggunaan asid borik. Setiap kali serbuan dibuat, masyarakat tidak diberi maklumat tentang pengeluar dan jenama produk tersebut. Yang lebih menyakitkan hati apabila pengusaha yang sama dicekup melakukan kesalahan yang sama berulang kali. Dengan nilai denda yang mampu dibayar, bayangkan penderitaan pengguna yang menghidap kanser gara-gara makan produk tersebut.

Pihak berkuasa perlu mendedahkan maklumat produk dan pengeluar makanan yang disahkan mengandungi bahan kimia yang berbahaya kepada umum. Selain "mendidik" mereka dengan cara begitu, pihak berkuasa juga perlu mengenakan tindakan yang tegas terhadap pengeluar makanan yang tidak bertanggungjawab. -DCM


P/s: Hentikan pengambilan makanan yang diproses kerana banyak kajian mendapati makanan dalam bentuk itu mendatangkan kesan buruk kepada kesihatan diri.


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH