Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, , , , , ,

Selasa, 24 April 2012

[Kemas Kini] Isu Kad Pengenalan Pemastautin Sementara: Penjelasan JPNTM baru menyentuh soal kad pengenalan Pemastautin Sementara petang tadi. Anda boleh baca di sini

Pertama: JPN mendakwa kad yang tersebar di Facebook dan di blog itu adalah kad pengenalan versi lama (2001). Maknanya kad tersebut dikeluarkan sebelum tahun 2010. Kad MyKas yang berwarna hijau mula dikeluarkan kepada Pemastautin Sementara mulai tahun 2010. Besar kemungkinan, kad yang tarikh luputnya 2013 dikeluarkan pada tahun 2009. Namun berdasarkan keadaan kadnya yang cantik dan kelihatan baru, agak sukar dipercayai kad itu dikeluarkan empat tahun lalu. Kalau dilihat pada keadaannya, kad itu seperti berusia kurang daripada satu atau dua tahun. Lainlah jika pemilik kad itu hanya menyimpan kad itu di rumah.

Kedua: Jika benar kad yang didakwa sesetengah pihak itu diberi kepada warga Burma, namun tertera status sebagai Pemastautin Sementara, maka dengan jelas JPN melanggar peraturan kerana kad pengenalan Pemastautin Sementara atau MyKas hanya diberi kepada individu yang dilahirkan di Malaysia namun mempunyai rekod kelahiran yang meragukan. Hal ini ada dijelaskan di sini.

Ketiga: Semakan yang dibuat beberapa pihak mendapati pemegang kad pengenalan yang tersebar itu tidak tersenarai dalam Daftar Pemilih. Berdasarkan penjelasan JPN sebelum ini, pemegang kad Pemastautin Sementara dan Pemastautin Tetap (MyPR) tidak boleh mengundi kerana mereka berstatus bukan warganegara. Hal ini ditegaskan oleh JPN di sini. Namun, bagaimana ada pemegang kad pengenalan Pemastautin Sementara di Sabah boleh didaftarkan dalam Daftar Pemilih SPR? Hal ini telah dibuktikan di sini. Mengapa SPR memasukkan nama pemegang kad pengenalan ini dalam Daftar Pemilih?.

Berdasarkan kepincangan yang dikesan, maka sudah jelas rakyat Malaysia yang mahu sebuah pilihan raya yang adil dan saksama perlu menyatakan sokongan kepada tuntutan BERSIH. 

Ayuh,  mari kita sertai BERSIH 3.0! -DCM


Dua orang tokoh ini menunggu anda!


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH