Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, , ,

Khamis, 7 Ogos 2014

Larangan Berimej Islam: Lelaki, Wanita Muslim Terus Jadi Mangsa Diskriminasi[Harian Metro] Beijing: Xinjiang semalam melarang wanita bertudung atau lelaki berjanggut panjang menaiki bas dalam usaha kerajaan menangani pergolakan di antara penganut Islam dan bukan Islam di situ.

Pelaksanaan polisi baru kerajaan itu disifatkan pengkritik sebagai satu lagi siri diskriminasi terhadap masyarakat Muslim di China.

Xinjiang yang menjadi petempatan Muslim Uighur dilanda pergolakan dan keganasan sejak beberapa tahun lalu dan kerajaan China mendakwa ia disebabkan oleh militan dan puak pemisah.

Melalui pelaksanaan polisi baru itu, pihak berkuasa akan melarang penumpang yang memakai tudung, niqab, jubah, pakaian yang mempunyai lambang bulan dan bintang serta mereka yang menyimpan janggut panjang daripada menaiki bas di bandar Karamay.

Lambang bulan dan bintang yang dikenali simbol Islam dan diletakkan pada kebanyakan bendera negara Islam turut digunakan pejuang Islam di China yang ingin mewujudkan sebuah negara Turkestan Timur.

Menurut laporan media tempatan, polisi baru itu didakwa bertujuan mengukuhkan kawalan keselamatan menjelang acara sukan yang bakal berlangsung 20 Ogos ini.

“Mereka yang enggan bekerjasama akan dilaporkan kepada polis,” lapor media berkenaan.

Bulan lepas, pihak berkuasa di Urumqi melarang penumpang bas awam daripada membawa barangan seperti pemetik api, yogut dan air yang kononnya bagi membendung serangan pengganas.

Masyarakat Uighur dan aktivis hak asasi manusia menyifatkan polisi berat sebelah kerajaan itu bakal menambahkan lagi pergolakan namun ia dinafikan Beijing.

- Agensi Presiden Persatuan Uighur-Amerika yang berpangkalan di Washington, Alim Seytoff menyatakan polisi berkenaan ternyata sebuah polisi yang bersifat perkauman.

“Pihak berkuasa di Karamay melaksanakan polisi yang rasis dan diskriminasi secara terbuka ke atas masyarakat Uighur,” katanya, semalam.- Reuters/7/8/14


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH