Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

Rabu, 29 April 2015

Bekas Banduan Cerita Kehidupan Anwar di Penjara
PETALING JAYA : Seorang bekas banduan telah tampil menceritakan kehidupan Datuk Seri Anwar Ibrahim di Penjara Sungai Buloh.

Sulaiman Ajik, 49, berkata kehadiran Anwar membuka lembaran baharu kepada penghuni di penjara itu.

Sulaiman dalam temubual eksklusif bersama KeadilanDaily berkata, Anwar banyak menghabiskan masa mentelaah buku agama dan membaca al-Quran.

“Anwar turut mengimamkan lebih 300 jemaah banduan dan petugas penjara serta menyampaikan tazkirah selepas solat,” katanya.

Katanya, Ketua Umum PKR itu tidak pernah menyentuh isu politik sebaliknya takzirah tentang nasihat dan bagaimana mahu menjadi manusia yang baik serta berguna kepada manusia lain.

“Tetapi yang menariknya apabila Anwar memberi tazkirah, banduan seolah-olah terpaku dan sentiasa ternanti-nanti pada esoknya apa yang ingin Anwar sampaikan,” katanya. 
Sulaiman berkata, kali pertama melihat sel yang didiami Anwar, dia sayu dan sedih. 
“Tidak dapat digambarkan bila seorang pemimpin seperti beliau meringkuk di penjara dalam keadaan sedemikian rupa.

“Tapi beliau tidak mudah patah semangat. Dalam penjara pun, beliau selalu beri kata-kata semangat pada semua banduan lain,” katanya.

Mengulas lanjut, Sulaiman berkata keadaan sel penjara amat menyeksakan bagi individu seusia Anwar yang turut menderita sakit belakang.

Katanya, Anwar diberikan sebuah meja sebagai alas tempat tidur dipercayai diberikan selepas peguam membuat bantahan.

“Tetapi yang sedihnya hanya tilam nipis sebagai pengalas untuk baring. Untuk bantal pula atas inisiatif banduan-banduan yang mengumpulkan lipatan kain dan dimasukkan ke dalam sarung sebagai bantal untuk Anwar tidur,” katanya.

Sulaiman turut menceritakan kegemaran Anwar menyanyikan lagu Azizah dan berpuisi ketika berada dalam sel penjara.

Sulaiman berkata, dia juga sempat mencatatkan puisi yang dibacakan oleh Anwar. 
Sulaiman baru dibebaskan selepas menjalani hukuman penjara enam bulan kerana memiliki barang curi.

Dia mendakwa dirinya diperdaya untuk membeli sebuah laptop daripada seorang pelajar.-FMT/28/4/15


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH