Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Khamis, 30 April 2015

“Tak Setuju Hudud Bukan Bererti Anti-Islam” - LKS
Andaian sekiranya DAP tidak bersetuju dengan pelaksanaan hudud maka parti itu anti-Islam, apakah lima Perdana Menteri termasuk Tunku Abdul Rahman dan Tun Dr Mahathir juga adalah anti-Islam?

Demikian persoalan dibangkitkan Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang menjawab tuduhan ditimbulkan pihak-pihak yang dilihat rapat dengan parti UMNO-BN dalam siri ceramah kopitiam di Johor.

“Jika begitu, ‘anti-Islam’ juga harus digelarkan kepada lima PM sebelum ini, Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, Tun Hussein, Tun Mahathir dan Tun Abdullah termasuk UMNO sebagai ‘anti-Islam’.

“Bahkan mereka yang bekerjasama dengan UMNO pun boleh digelar sebagai ‘anti-Islam – seperti PAS yang pernah bentuk pakatan kerajaan dengan UMNO dari 1973 sehingga 1977,” kata Kit Siang.

Menurutnya gelaran ‘longgar’ itu mengakibatkan sarjana-sarjana Islam yang memiliki pandangan berlainan mengenai hudud turut menerima nasib sama digelarkan ‘anti-Islam’.

Ini kerana ramai sarjana-sarjana Islam tidak bersetuju hudud dilaksanakan di negara-negara umat Islam berlandaskan ‘maqasid syariah’ dan keutamaan umat Islam.

Kit Siang turut merujuk Profesor Tariq Ramadhan yang menyeru moratorium mengenai pelaksanaan hudud.

Manakala ulama Islam di Timur Tengah secara terbuka menyifatkannya ‘Islamisasi yang tersasar ketika rakyat diminta menjalankan amanah sebelum mendapat hak yang dikatakan ‘Undang-undang Islam adalah penyatuan, sementara hudud hanya satu bahagian’.

“Mereka menjelaskan keutamaan dalam Islam adalah memenuhi keperluan manusia termasuk makanan, pakaian, pendidikan, kesihatan, pengangkutan dan rumah dari pada ancaman hukuman yang keras,” jelas Kit Siang.- Roketkini/30/4/15


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH