Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

Rabu, 22 April 2015

Bantah PBS: KPM Zalim Pecat Cikgu Izzat, Pendidik Rujuk SuhakamKUALA LUMPUR: Persatuan Gerakan Kebangkitan Pendidik Kebangsaan (Pendidik) akan merujuk kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) berhubung pemecatan seorang guru Mohd Nor Izzat Johari ekoran mengkritik pelaksanaan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS). 

Presiden Pendidik Normala Sudirman berkata, perkara ini akan dipanjangkan kepada Suhakam kerana tindakan memecat guru berkenaan jelas menzalimi warga pendidik hanya kerana beliau berani mengkritik Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). 

"Hanya kerana keberanian beliau yang dianggap lantang mempertikaikan pelaksanaan PBS bersama Pendidikan yang lain maka beliau dihadiahkan dengan 'surat pemecatan 'yang jelas melambangkan tindakan yang tidak berperikemanusiaan. 

"Walaupun beliau diberi peluang untuk menjawab surat tindakan tata tertib yang diterima sebelum ini, beliau tidak pernah diberi peluang membela dirinya di hadapan panel tata tertib secara bersemuka dan ini telah melanggar hak asasi manusia," tegas Normala. 

Sebelum ini, pihak Pendidik telah menghantar memorandum ke Jabatan Pendidikan Negeri Pahang, Parlimen dan Putrajaya bantahan terhadap pertukaran Cikgu Izzat yang dilakukan secara tergesa-gesa. Bagaimanapun tambah Normala, keegoan segelintir pemimpin yang memegang tampuk tertinggi dalam bidang pendidikan di KPM masih membenarkan kezaliman ini. 

"Saya menyeru kepada warga pendidik di seluruh Malaysia agar bangkit dari lena yang panjang. Berani merobohkan tembok kezaliman dan tegakkan keadilan dalam dunia perguruan yang kian diperlekehkan oleh mereka yang tidak berperi kemanusiaan," katanya. 

Justeru, tegas beliau Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah juga memainkan peranan penting untuk membantah sebarang tindakan zalim ini kerana yang akan menjadi mangsa adalah anak cucu mereka juga. 

Pendidik menyeru agar semua pimpinan dan ahli di semua peringkat negeri dan peringkat kawasan mengadakan 'Solat Hajat Perdana Membantah Kezaliman Terhadap Warga Pendidik' dalam waktu terdekat agar nasib guru terbela setelah 58 tahun negara merdeka. 

Cikgu Izzat salah seorang wakil guru yang menyuarakan rasa tidak puas hati dalam kalangan para guru terhadap pelaksanaan PBS yang tidak praktikal. 

Ekoran kelantangannya beliau diarahkan bertukar sekolah serta merta berkuatkuasa pada 17 Febuari 2014, namun pada 8 April 2015 Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran melalui surat rasminya telah memutuskan Cikgu Izzat dikenakan tindakan tata tertib dengan hukuman membuang kerja berkuat kuasa mulai 31 Mac 2015.- Salmiyah Harun/HarakahDaily/22/4/15
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH