Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Selasa, 30 Julai 2013

Bahana Pinjam Duit Ah Long Keparat...Bacalah!‘Jangan main-main lo’

[HM] Shah Alam: Akibat kesilapan seorang ketua keluarga, istilah Aidilfitri seakan tiada dalam keluarga itu apabila semua keperluan berbuka dan hari raya terpaksa dilupakan semata-mata hanya untuk membuat bayaran kepada empat peminjam wang tanpa lesen atau along sejak dua minggu lalu.

Tiada juga baju baru bagi anak pasangan itu seramai empat orang yang berusia dua dan 17 tahun apatah lagi juadah berbuka enak seperti orang lain.

Menceritakan kekesalan mereka, pasangan suami isteri terbabit kini terpaksa berhempas pulas mencari wang untuk membayar ‘bunga’ atau faedah daripada empat along yang mencecah RM2,500 seminggu.

Semuanya bermula apabila mangsa mahu dikenali sebagai Zam, 43, bertemu dengan seorang lelaki yang juga along di sekitar Klang yang menawarkan pinjaman mudah sebanyak RM80,000 tanpa memerlukan syarat ketat, awal bulan ini.

Tanpa banyak bicara, Zam yang sememangnya mempunyai niat untuk membuat pinjaman bagi melangsaikan hutangnya sebelum ini bersetuju dengan beberapa syarat ditetapkan along terbabit yang antaranya memerlukan dia membuat ‘bayaran percubaan’ sebanyak RM1,500. Along itu memberikan alasan mangsa perlu membuat ‘bayaran percubaan’ terlebih dulu untuk memastikan dia mampu membayar jumlah sama selepas pinjaman diluluskan syarikat yang mendakwa sebagai peminjam wang berlesen itu.

Menurut Zam, selepas bayaran dibuat, along itu menghubunginya dan memaklumkan wang pinjaman dipohon sudah diluluskan tetapi dia perlu membuat bayaran lain untuk urusan pemprosesan dan duti setem yang keseluruhannya berjumlah RM1,200.

“Disebabkan kesempitan wang, saya meminjam dengan empat along lain bagi membolehkan semua bayaran diminta dapat saya bayar dalam tempoh yang ditetapkan kerana mahu mendapatkan wang pinjaman bagi menyelesaikan hutang terdahulu.

“Selepas semua pembayaran berjumlah RM2,700 dibuat, along itu berjanji wang pinjaman RM80,000 akan dimasukkan terus ke dalam akaunnya sebelum along itu menghilangkan diri dan tidak boleh dihubungi,” katanya kepada Harian Metro.

Beliau berkata, dia terpaksa meminjam daripada empat along dengan jumlah kira-kira RM8,000 kerana kesuntukan masa untuk menjelaskan hutang dengan kadar yang cepat kerana dia bekerja sebagai pekerja penyelenggaraan di sebuah kilang. Katanya, disebabkan wang pinjaman RM80,000 dipohon gagal diperoleh menyebabkan dia kini diburu empat along dan memaksanya membuat pembayaran secara mingguan untuk setiap minggu yang mencecah RM2,500.

“Saya buntu untuk mencari wang bagi membayar empat along itu kerana sebahagian daripada gaji sudah digunakan untuk membayar hutang terdahulu dan baki gaji tidak sampai RM1,000 sebulan.

“Saya tak sangka akan dijerat seperti ini kerana beranggapan akan mendapat wang pinjaman RM80,000. Kini saya terpaksa memohon cuti tahunan bagi mencari wang untuk melangsaikan hutang empat along terbabit dalam tempoh masa ditetapkan,” katanya.

Lebih membimbangkan, Zam berkata, ada antara along terbabit yang mengugut untuk datang ke rumahnya untuk menyimbah cat sekiranya dia lewat membuat pembayaran mingguan seperti diminta.

Katanya, dengan keadaan dia saja yang bekerja dan bebanan hutang melampau menyebabkan mereka sekeluarga kini ibarat ‘kais pagi makan pagi kais petang makan petang’ kerana tidak mempunyai wang untuk membeli barangan dapur.

“Saya tahu ini satu kesilapan dan saya menyesal kerana tersilap langkah sehingga menjerat diri sendiri dan keluarga. Saya mohon pada mana-mana individu atau pihak yang boleh memberikan bantuan kepada keluarga saya bagi meringankan beban,” katanya. - 30/7/13P/s: TM sudah banyak kali memberikan komen fasal ah long keparat ini. Jadikanlah kisah di atas sebagai pengajaran.

Kalau terjerat, mungkin tiada sesiapa yang dapat membantu anda. Baru-baru ini, seorang lelaki yang menjadi mangsa ah long membuat tiga laporan polis, namun tindakan itu tidak dapat membebaskan dirinya daripada gangguan dan ugutan ah long. Baru-baru ini juga seorang gadis diaibkan dan dicabul oleh ah long keparat apabila ahli keluarganya gagal melunaskan baki pinjaman/bunga.

Mengapa sindiket ah long tidak berjaya ditumpaskan di Malaysia walhal jelas terpampang nombor telefon mereka di merata-rata tempat? Anda fikirlah sendiri!Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH