Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.





Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

Rabu, 23 Oktober 2013

Kalimah Allah: Harun Taib Sanggah Dr Asri



[UM] KUALA TERENGGANU 21 Okt. - Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib terkejut dengan kenyataan bekas Mufti Perlis, Datuk Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin bahawa tiada larangan kepada bukan Islam menggunakan kalimah Allah.

Harun yang membantah kenyataan berhubung perkara itu menegaskan, bukan Islam dilarang sama sekali menggunakan kalimah suci itu yang hanya khusus untuk agama dan umat Islam.

Malah beliau tetap mempertahankan pendiriannya menyokong penuh keputusan Mahkamah Rayuan tempoh hari yang tidak membenarkan penggunaan kalimah Allah dalam majalah mingguan The Herald.

“Saya tidak bersetuju dengan pendapat Mohd. Asri, sebagai orang Islam, saya tetap tegaskan bahawa kalimah Allah hanya hak agama dan umat Islam, bukan Islam tiada hak menggunakan kalimah suci itu.

“Saya tetap tak setuju kalau ada orang kata agama lain dan bukan Islam boleh guna kalimah Allah. Malah, saya sokong keputusan mahkamah baru-baru ini yang melarang penggunaan kalimah Allah dalam majalah The Herald dan semua pihak kena akur dengan keputusan itu," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas kenyataan Mohd. Asri dalam blognya bahawa tiada larangan kepada bukan Islam menggunakan kalimah Allah, malah mereka digalakkan berbuat demikian berdasarkan al-Quran dan sunah.

Antaranya bekas Mufti Perlis itu menyebut: “Malangnya ada Muslim yang tidak jelas hal ini sehingga bukan Muslim sama sekali tidak boleh menggunakan nama Allah."

Dalam pada itu, Harun percaya di sebalik tindakan serta kesungguhan orang Kristian menggunakan kalimah Allah, tersirat tujuan serta agenda tertentu mereka. -23/10/13

Kenyataan Dr Asri di sini. baca hujah Dr Asri di sini.

P/s: Harun Taib sanggah, apa hujahnya? Semua orang boleh menyokong dan menyanggah, tetapi perlu mengemukakan hujah.




  1. Sanggahan Harun Taib atas pandangan Dr.Asri tidak disertakan dengan nas dan dalil? Kalau setakat sanggah 'bodo' macam tu, orang awam pun boleh sanggah.....kata ulamak......hujahlah dengan nas dan dalil, barulah orang awam respect! Satu lagi......apa yang Harun Taib nak kata bila Najib kata Sabahan dan Sarawakian boleh guna nama Allah? Ok ke KO? Kalau Najib salah, ngapa Harun Taib dan ulamak lain diam jer? Takut atau apa?

    gravatar Comment by sizzly7761 @ Rabu, Oktober 23, 2013 11:23:00 PTG      
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.com







TERIMA KASIH