Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

Isnin, 7 Oktober 2013

Penyelewengan Wang Rakyat, SPRM Buka 15 Kertas SiasatanSPRM Buka 15 Kertas Siasatan

[BH] Kuala Lumpur: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sudah membuka 15 kertas siasatan, susulan pendedahan Laporan Ketua Audit Negara 2012 pada 1 Oktober lalu. 

Satu pasukan khas juga sudah ditubuhkan suruhanjaya itu bersama Jabatan Audit Negara bagi membentangkan hasil siasatan, pelan tindakan dan cadangan tindakan susulan. SPRM juga sudah mengadakan perbincangan dengan jabatan berkenaan bagi mendapatkan maklumat untuk mempercepatkan siasatan dan tindakan sewajarnya. 

Pengarah Siasatannya, Datuk Mustafar Ali, berkata siasatan dijalankan mengikut Akta SPRM 2009 dan tindakan akan diambil sekiranya mendapati wujud salah laku rasuah, penyelewengan, salah guna kuasa dan pemalsuan. 

Tindakan tegas 

“Sekiranya ada unsur rasuah, salah guna kuasa dan pelanggaran Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 dan Arahan Perbendaharaan, SPRM akan ambil tindakan tegas. SPRM memandang serius kelemahan dan ketirisan yang dibentangkan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2012,” katanya dalam satu kenyataan, semalam. 

Mengenai arahan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa supaya SPRM sebagai agensi pertama dalam jawatankuasa khas bagi meneliti dan mengkaji laporan berkenaan, melihat sekiranya ada isu berkaitan suruhanjaya itu yang perlu diselesaikan dulu, Mustafar berkata, pihaknya sudah dan sedang meneliti isu di bawah bidang kuasanya. 

Katanya, penubuhan jawatankuasa khas berkenaan yang dipengerusikan sendiri Ketua Setiausaha Negara adalah usaha proaktif kerajaan, sekali gus membidas dakwaan kononnya kerajaan memandang enteng Laporan Ketua Audit Negara. 

“Mereka yang cuai dan gagal mematuhi peraturan dan undang-undang, terutama yang terbabit dengan rasuah harus dikenakan tindakan tegas supaya kesalahan sama tidak berulang,” katanya. 

Laporan Ketua Audit Negara 2012 menemui pelbagai kelemahan dalam pelbagai bidang membabitkan 15 kementerian, jabatan persekutuan dan pengurusan empat syarikat berkaitan kerajaan. -7/10/13P/s: Sesiapa yang mengikuti pendedahan Laporan Audit Negara 2010 dan 2011 sudah tentu tertanya-tanya tentang tindakan yang diambil terhadap penyeleweng dan perasuah yang didedahkan dalam laporan tersebut. Sehingga kini, rasanya tiada individu yang didakwa kecuali suami Shahrizat yang terlibat dalam Skandal NFC.

Kali ini, SPRM dikatakan akan menyiasat dan mendakwa individu yang terlibat dalam penyelewengan seperti yang didedahkan dalam Laporan Audit Negara 2012. Isu penyelewengan itu sudah diaudit dan dibuktikan oleh Jabatan Audit Negara, yang perlu dicari oleh SPRM ialah individu yang terlibat? Sukar sangatkah untuk mengesan individu yang terlibat? Apa tindakan yang dikenakan terhadap penyeleweng dan perasuah dalam Laporan Audit Negara 2010 dan 2011? Bagaimana dengan kes penyelewengan dalam Laporan Audit Negara tahun-tahun terdahulu?
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH