Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Isnin, 31 Januari 2011

Apa? Ada Pelajar Malaysia Kena ROGOL dan ROMPAK di Kaherah Mesir???!!"Screen shot" ini saya peroleh di sebuah laman forum yang memaparkan perbualan antara salah seorang pelajar di Mesir dengan rakan-rakannya. Pelajar itu mendakwa ada pelajar Malaysia yang telah dirompak dan malah lebih dashyat ada pelajar Malaysia yang didakwa dirogol. Kesahihan berita itu walau bagaimanapun tidak dapat dipastikan.

Sementara itu, seorang lagi pengguna FB menguar-uarkan situasi di Mesir dan merayu kepada PM Najib agar membawa pulang pelajar Malaysia yang berada di sana.


Sebenarnya, berduyun-duyun kapal terbang asing ke Mesir untuk mengangkut rakyat asing keluar dari negara yang sedang bergolak itu. Keadaan seperti yang diberitakan di media amat membimbangkan, tambah-tambah pula dilaporkan ribuan banduan di negara itu berjaya melepaskan diri dari penjara, malah balai polis turut dibakar oleh perusuh.

Justeru, tunggu apa lagi? Mengapa kerajaan Malaysia masih tidak mahu membawa pulang pelajar dan warga Malaysia yang masih berada di sana?

Dalam pada itu, Kedutaan Malaysia melaporkan hal yang sebaliknya. Berita Bernama melaporkan bahawa pihak kedutaan di Kaherah memaklumkan bahawa semua pelajar dan rakyat Malaysia di Mesir selamat setakat 4.30 petang ini (waktu Malaysia). Wisma Putra dalam satu kenyataan pula menasihati ibu bapa dan anggota keluarga agar tidak terlalu bimbang kerana pihak kedutaan serta Jabatan Penuntut Malaysia sentiasa memantau perkembangan terkini, selain berhubung dengan pelajar dan rakyat Malaysia berkenaan. Persoalannya, betulkah semua pelajar Malaysia selamat, sedangkan pegawai-pegawai ini hanya menerima laporan di pejabat, bukannya di lokasi kejadian.

Umum tahu, pelajar atau warganegara Malaysia daripada golongan VVIP sudah tentu diterbangkan pulang dengan lebih awal jika mereka berhadapan dengan situasi getir begitu. Oleh itu, kita tidak mahu kerajaan bersikap double standard dan mengambil tindakan sambalewa dalam menangani hal ini serta menjadikan faktor kos sebagai penghalang untuk membawa pulang warganegara Malaysia yang kini terancam di bumi Mesir. Jika kerajaan mampu membayar kos bilik Rosmah setinggi RM100 ribu semalam di Dubai, apalah sangat dengan menghantar kapal terbang untuk membawa pulang rakyat kita di sana.


* Jurublog: Anda berminat dengan artikel ini? Ambillah, tampallah, namun berilah kredit kepada blog ini. Terima kasih.

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH