Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Jumaat, 28 Januari 2011

[Kemas Kini] Umat Islam Meningkat 2X Lebih CepatBerita AFP melaporkan bahawa populasi umat Islam di dunia akan bertambah dua kali lebih cepat daripada penganut agama lain dalam tempoh 20 tahun akan datang. Hal ini didedahkan dalam satu kajian yang menjangkakan dalam tempoh satu generasi umat Islam akan mencatat lebih satu perempat daripada penduduk dunia.

Berdasarkan kadar kelahiran, kematian dan angka perpindahan, pengkaji di Forum Pew tentang Agama dan Kehidupan Masyarakat mendapati dunia Islam mencatat kira-kira 1.5 peratus pertambahan penduduk dalam setahun berbanding hanya 0.7 peratus pertambahan setiap tahun bagi penganut agama lain.

Kajian yang bertajuk ‘Masa Depan Populasi Umat Islam Sedunia’ menjangkakan pada 2030, umat Islam akan mencatat 26.4 peratus daripada penduduk dunia iaitu kira-kira 8.3 bilion orang. 


* Gambar sekadar hiasan. (Foto: Reuters yang memaparkan keayuan gadis Jordan Dima Abdin di samping kudanya dalam satu pertandingan kuda cantik di Al-Salt, Amman.)


Berkaitan:

* Penduduk Islam di Britain meningkat 5.5 juta pada 2030

Populasi umat Islam di United Kingdom akan meningkat dua kali ganda menjadi 5.5 juta dalam tempoh 20 tahun.


Migrasi dan kadar kelahiran tinggi bermakna seorang daripada 10 warga British adalah penganut Islam menjelang 2030, menurut kajian sedunia mengenai penyebaran Islam. Jangkaan itu bermakna Britain akan mempunyai lebih ramai umat Islam berbanding Kuwait.

Dari 1990 hingga 2010 bilangan penganut Islam di seluruh dunia meningkat pada kadar purata kira-kira 2.2 peratus setahun. Terdapat 1.57 bilion umat Islam di seluruh dunia pada tahun lalu.

Menurut angka disediakan wadah pemikir Washington, jumlah peningkatan populasi umat Islam di Britain daripada 2.8 juta penduduk masa kini sebahagian besarnya didorong oleh faktor migrasi.

Kajian dilakukan Pusat Kajian Pew pula menyatakan dalam tempoh 40 tahun antara 1990 hingga 2030, jumlah peningkatan umat Islam di Britain bakal mencatat lima kali ganda.

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH