Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

Isnin, 23 Disember 2013

Kes Aminulrasyid: Dokumen IGSO Dedahkan Polis Hanya Boleh Tembak Jika Nyawa TerancamPolis dalam Kes Tembak Remaja Langgar Peraturan Ketua Polis, Kata Peguam


Dari kiri, Nor Azura Amzah, ibu kepada Aminulrasyid, Norsiah Mohamad, peguam N Surendran dan Latheefa Koya ketika sidnag media di pejabat Lawyers for Liberty, Kuala Lumpur. - Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 23 Disember, 2013.Dua peguam hari ini berkata, pegawai polis yang dibebaskan, Koperal Jenain Subi dalam kes tembak kanak-kanak Aminulrasyid Amzah, melanggar Arahan Tetap Ketua Polis Negara (IGSO).

[TMI] Peguam, N Surendran dan Latheefa Koya yang mewakili keluarga mangsa, berkata dokumen IGSO mendedahkan polis hanya boleh melepaskan tembakan apabila ia melibatkan nyawa terancam dan tiada perkara lain seperti yang dinyatakan.

"Ini bermakna terdapat perlanggaran yang jelas tentang IGSO dalam kes menembak Aminulrasyid," kata Surendran kepada pemberita hari ini.


Surendran berkata, peguam tidak dapat memastikan hakikat awal sehingga IGSO dihasilkan dalam kes membabitkan seorang ibu tunggal berusia 32 tahun, Norizan Salleh.

Suri rumah berkenaan nyaris maut empat tahun lalu dalam kejadian menembak polis dan memfailkan saman sivil di Mahkamah Tinggi.

Norizan menamakan kerajaan, Ketua Polis Negara, Ketua Polis Sentul daerah dan anggota polis Mohd Firdaus sebagai defendan.

Surendran dan Latheefa adalah peguam untuk Norizan .

"Kami melihat kes Aminulrasyid dan dokumen itu tidak pernah dikemukakan di mahkamah semasa perbicaraan.

"Saya tidak sedar dokumen itu dalam mana-mana hal lain sehingga kes Norizan dibangkitkan," kata Surendran.

Latheefa berkata, terdapat kelemahan serius terhadap penemuan kes Aminulrasyid, untuk memastikan sama ada dia teralah dibunuh.

"Peguam Negara (AG) kini boleh memfailkan usul untuk menggerakkan keputusan Mahkamah Rayuan untuk menyemak semula penghakiman itu sendiri.

"Ia jarang dilakukan tetapi ia perlu dilakukan kerana ini melibatkan keselamatan awam,” kata Surendran.

Peguam berkenaan berkata, kes itu juga akan dibuka semula dan mula menuntut keadilan untuk Aminulrasyid dan keluarganya.

"Bagaimana mungkin berpuluh-puluh kereta polis menembak gaya 'wild wild west' dan lari?,” katanya.

Surendran berkata, Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail bersama Kementerian Dalam Negeri juga boleh mengarahkan polis untuk membuka semula siasatan. – 23 Disember, 2013.


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH