Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Jumaat, 6 Disember 2013

Malang Wanita Lahir Anak Kedua di China[HM] Beijing: Seorang pekerja gudang di China Liu Fei didenda 330,000 yuan (RM174,777) atau 14 kali gaji tahunannya kerana melahirkan anak kedua.

Mahkamah juga mungkin menghalang kerajaan daripada memberikan hak asasi kepada anak Liu termasuk persekolahan dan faedah penjagaan kesihatan jika wanita terbabit gagal membayar denda berkenaan. Keadaan terdesak itu mendorong Liu, 41, menawarkan buah pinggangnya untuk dijual sebagai langkah mengumpul wang. Bagaimanapun Liu gagal.

Anak lelaki Liu kemudian merayu supaya ada mana-mana pihak yang sanggup membeli buah pinggangnya. Dilema dihadapi keluarga terbabit menyebabkan polis disaman atas alasan pihak berkuasa menafikan hak budak berkenaan didaftarkan atas faktor dasar anak tunggal diamalkan China. Kes itu akan dibicarakan di mahkamah Beijing hari ini.

Dokumen mahkamah menyatakan Liu tidak mampu membayar denda dikenakan ke atasnya.

Pada 2011, pegawai perancangan keluarga di Beijing memberitahu Liu yang dia tidak boleh mendapatkan “hukou” - istilah merujuk kepada hak mendaftarkan anaknya - jika tidak membayar denda berkenaan.

“Saya tidak tahu saya akan didenda sebanyak itu. Jika saya tahu, tidak mungkin saya melahirkan anak kedua,” katanya. Kes Liu mengetengahkan situasi membebankan polisi perancangan keluarga di China. Dianggarkan kira-kira 13 juta kanak-kanak di China tidak memiliki dokumen pengenalan diri.

Sementara itu, ketua Biro Statistik Kebangsaan, Ma Jiantang berkata, pihak berkuasa menafikan hak pendaftaran kebanyakan kanak-kanak seumpamanya pada 2011 kerana keluarga mereka tidak mampu membayar denda polisi perancangan keluarga. - Reuters - 6/12/13


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH