Bahan Penyebab KANSER dalam Enam Produk Mi Segera
Jenama Shim Ramyun |
[HM] KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengumumkan enam produk mi segera jenama Shin Ramyun yang dikeluarkan Kumpulan Nongshim mengandungi bahan penyebab barah iaitu Benzopyrene.
Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan Perubatan KKM, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kementerian sudah mengambil empat sampel produk itu untuk diuji parameter Benzopyrene dan keputusan menunjukkan bahan itu dikesan dalam tiga daripada empat serbuk sup.
“Benzopyrene biasanya ditemui dalam asap rokok, makanan yang dibakar, dipanggang atau disalai dan bahan ini juga hasil sampingan dalam pelbagai industri pemprosesan,” katanya dalam kenyataan media, semalam.
Katanya, buat masa sekarang, belum ada negara yang menetapkan had bagi Benzopyrene dalam serbuk sup, namun Kesatuan Eropah sudah melakukan demikian untuk bahan terbabit dalam produk makanan tertentu.
“Berdasarkan penilaian yang dijalankan pihak kementerian menunjukkan tiada risiko kesihatan akibat Benzopyrene menerusi pengambilan mi segera Shin Ramyun selain produk berkenaan bukan makanan asasi negara ini,” katanya.
Beliau berkata, kementerian sentiasa mengalu-alukan kerjasama orang ramai mengenai isu keselamatan dan kualiti makanan dengan menghantar maklumat menerusi telefon di talian 03-88833558 atau e-mel di fsq-division@moh.gov.my atau pesanan ringkas ke 012-6915473.
Leave a comment
Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.
Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.
Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!
PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).
Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.
Terima kasih.