Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Khamis, 10 September 2009

ACEH LAKSANA HUDUD, MALAYSIA?


Acheh seperti yang diberitakan di bawah ini akan melaksanakan hukuman syariah yang lebih menyeluruh di wilayah autonomi itu. Hukuman yang dimaksudkan termasuklah merotan sebanyak 100 kali kepada pasangan yang belum berkahwin yang melakukan zina dan merejam sehingga mati bagi orang yang telah berkahwin yang melakukan zina.

Selain itu, hukuman syariah juga akan dikenakan terhadap orang yang berjudi, melakukan jenayah rogol, dan minum minuman berakhohol.

Sebelum ini, wilayah itu hanya melaksanakan sebahagian daripada hukuman syariah yang hanya melibatkan kesalahan seperti tidak memakai pakaian yang menutup aurat, tidak bersembahyang lima waktu, tidak berpuasa, dan sebagainya.

Walau bagaimanapun, kesalahan seperti membunuh, merasuah, dan merompak tidak akan dikenakan hukuman di bawah peraturan baru yang bakal dilaksanakan itu.

Soalan cepu emas: Bila Malaysia mahu melaksanakan hukuman Allah? Jika mahu melaksanakan hukuman sebat sebanyak 6 kali pun sudah riuh diprotes oleh orang Islam sekular dengan pelbagai nada, bayangkan jika mahu melaksanakan hukuman sebat sebanyak 100 kali, apatah lagi hukuman rejam sampai mati bagi orang yang melakukan zina. Mungkin ada yang sanggup murtad jika hudud dilaksanakan sepenuhnya di Malaysia.

Ironi yang tidak sepatutnya ironi apabila orang Islam, malah yang ada ilmu dalam hal ini pun turut mempertikaikan keberkesanan dan idea di balik pelaksanaan hukuman ini. Mereka tidak pernah mahu berfikir tentang hikmah di balik pelaksanaan hukuman tersebut. Yang mereka nampak ialah pelaksanaan hukuman itu kejam dan zalim tanpa mahu mengkaji seperti yang dilakukan oleh sesetengah saintis di Barat. Hal ini terbukti apabila saintis Rusia mendapati hukuman sebat mampu menghilangkan ketagihan seseorang terhadap arak. Jika hukuman sebat itu ada himahnya, maka hukuman yang lain turut mempunyai hikmah yang tersendiri.


Secara umumnya, ada dua golongan yang menentang pelaksanaan hukuman syariah. Pertama, orang yang memprotes undang-undang ini ialah golongan yang sebenarnya bergelumang dengan kesalahan yang dikategorikan di bawah hukuman syariah. Kedua, golongan "pak turut" yang hanya mengiyakan sesuatu yang dikatakan oleh orang lain tanpa mengkaji hal tersebut dengan mendalam. Hanya akal yang dipandu oleh nafsu menjadi panduan. Oleh itu tidak mustahil jika bumi Malaysia ini dilanda bencana besar seperti yang berlaku di Acheh baru (mungkin) golongan pemerintah dan ulama fulus membuka mata dan menyedari kesilapan masing-masing![AFP] - Indonesia's staunchly Muslim Aceh province is set to enforce a strict form of Islamic criminal law, including stoning to death married adulterers, a lawmaker said on Wednesday.
"Unmarried people who commit adultery will be caned one hundred times and married persons will be stoned to death," Raihan Iskandar, a provincial lawmaker from the Islamic-based Prosperous Justice Party, told AFP.
Aceh, where separatists had been fighting the Indonesian government since 1976 until a peace deal in 2005, has so far only partially adopted sharia law, which requires modest Muslim dress codes, mandatory prayers five times a day, fasting and the giving of alms to the poor.
Sharia was implemented under a broad autonomy package granted by the central government in 2001 to pacify the hardline Muslim region's demand for independence.
"This bill only focuses on ethical issues which include consumption of alcohol, gambling, committing adultery and raping," Iskandar said.
Aceh's provincial parliament was scheduled to pass the new law Monday, he added.
Crimes such as murder, robbery and corruption will not fall under the new law in Aceh, located at the northern tip of the island of Sumatra.
Nearly 90 percent of Indonesia's 234 million people are Muslim, most of whom practise a moderate form of the religion.

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH