Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Isnin, 14 September 2009

TAHNIAH SAMY, TAKZIAH SUBRA & BN!


Dua berita, satu cerita: MIC. Tahniah kepada Datuk Seri Samy Vellu kerana memegang rekod yang tidak mungkin dipecahkan oleh orang lain dalam MIC apabila perwakilan parti itu memutuskan bahawa pemimpin parti itu boleh memegang jawatan presiden selama tiga penggal berturut-turut. Dengan itu, maka sahlah Samy Vellu akan dinobat dalam Malaysian Book of Rekod sebagai Presiden MIC yang paling lama berkhidmat, iaitu sejak tahun 1981.

Kiralah sendiri. Sehingga kini, tiada tarikh jelas tentang pengundurannya daripada jawatan tersebut. Kemenangan orang pilihannya dalam pemilihan MIC baru-baru ini juga akan memastikan Samy Vellu mengekalkan takhtanya untuk beberapa tahun lagi.

Takziah Datuk Subra kerana tewas buat kali kedua berturut-turut. Usahlah mengeluh kerana perihal politik wang kerana hal itu bukankah suatu kebiasaan dalam BN? Lihat UMNO! Ada orang kata Subra akan dipecat. Ada orang berpendapat bahawa Subra akan menubuhkan sebuah parti baru sehingga ada orang yang membuat andaian bahawa 300 ribu orang India akan menyertainya. Namun, Subra menyatakan, "Saya tahu apa nak buat." Hendak buat apa? Tunggu dan lihat.

Takziah BN kerana tiada apa-apa perubahan yang berlaku dalam MIC. Yang berubah ialah muka pemimpin, namun dasar dan suara halus di belakang mereka ini tetap sama. Kata-kata Tun Che Det bahawa orang India menyampah pada Samy Vellu "gagal" memberikan kesan kepada ribuan perwakilan yang membuat pemilihan pemimpin MIC yang lalu. Ramalan Che Det bahawa BN akan berkubur dalam PRU ke-13 mungkin menjadi kenyataan.

Berita 1:

[BERNAMA] - 12 Sept -- Datuk S.Subramaniam, ketika menerima kekalahannya dalam percubaan untuk merebut kembali jawatan timbalan presiden MIC, mendakwa politik wang sebagai penyebab utama kekalahannya.

Beliau berkata wang diedarkan secara terbuka kepada perwakilan, minimum RM300 kepada setiap wakil.

"Saya terima kekalahan. Ia amat mengecewakan. Saya tidak jangka (kekalahan)," katanya kepada pemberita.

Ditanya sama ada beliau akan menyertai parti lain atau membentuk parti baru atau apakah langkah beliau seterusnya, Subramaniam yang lama berkhidmat sebagai timbalan presiden MIC berkata, "Saya perlukan masa untuk memerikirkan perkara itu (langkah seterusnya)".

Ditanya sama ada "mesej" Perdana Menteri hari ini tidak dipedulikan oleh perwakilan, Subramaniam berkata: "Saya kira Perdana Menteri membuat gesaan yang penting. Saya kira mesej itu hilang begitu saja".

Ditanya tentang kemungkinan tindakan disiplin terhadapnya oleh kerana beliau telah dirujuk kepada lembaga disiplin parti kerana membuat kenyataan mengenai pemilihan parti 1977, Subramaniam berkata beliau tidak kisah tentang itu.

"Saya tahu apa nak buat," kata beliau...


Berita 2:

[BERNAMA] Parti yang mewakili kaum India terbesar dalam negara, menetapkan bahawa seseorang pemimpin parti hanya boleh memegang jawatan presiden parti itu untuk had tempoh selama tiga penggal sahaja, mulai tahun ini.

Ia turut menetapkan tempoh yang sama bagi semua pengerusi bahagian, namun mereka masih boleh bertanding semula selepas selang satu penggal kemudiannya. Tiap satu penggal membabitkan tempoh tiga tahun.

Ini merupakan antara beberapa pindaan kepada perlembagaan parti yang diluluskan oleh pada perhimpunan agungnya yang ke-63, yang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra.

Pindaan itu menerima sokongan penuh daripada 1,500 perwakilan, dan ia kemudiannya diluluskan.

Sebelum ini tiada peruntukan yang menghadkan tempoh masa bagi seseorang pemimpin menduduki jawatan tertinggi parti itu, yang ketika ini dipegang oleh Datuk Seri S. Samy Vellu sejak 1981....

  1. Salam Tayadih,

    Subramaniam kata saya tahu apa nak buat.

    Samy jawab saya tau apa mau jawab. Itu MIC saya punya itu orang India 1Malaysia pekerja saya.

    gravatar Comment by anak muallaf @ Isnin, September 14, 2009 10:24:00 PG      
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH