Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Selasa, 1 September 2009

KERANA PENDET, UNDIP TOLAK PELAJAR MALAYSIA


Emosional, patriotisme, buta tuli, atau bodoh sombong? Tepuk dada tanya selera!

Namun yang pasti, laporan berita yang saya salin & tampal di bawah ini menyatakan bahawa Universitas Diponegoro telah menolak permohonan pelajar dari Malaysia untuk sesi akademik 2009-2010 berikutan kontroversi Tarian Pendet yang membabitkan dokumentari "Enigmatic Malaysia" baru-baru ini. Kata pentadbir universiti tersebut, keputusan itu dibuat untuk menunjukkan semangat patriotisme mereka.

IRONInya, universiti itu masih meneruskan kerjasama dengan IPT Malaysia berkaitan dengan teknologi dan bidang sains yang lain. Lanjut, sila rujuk berita di bawah ini:

[THE JAKARTA POST] 31 August - Diponegoro University (Undip) has rejected student applications from Malaysian citizens for the 2009-2010 academic year following the recent Pendet dance controversy.

“The decision is an expression of our patriotism,” the university's rector Susilo Wibowo said, as quoted by Antara state news agency on Tuesday in Semarang.

He said Malaysia did not appreciate Indonesia's cultural heritage as it kept claiming aspects of Indonesia’s culture as its own, such as the Pendet, Reog and Rasa Sayange traditional songs and dances.

The university, Susilo added, would continue to cooperate with some Malaysian universities in technology and other sciences.

The university's spokesperson Agus Naryoso said his office would still allow Malaysian students to finish their studies.

“Many Malaysian students used to study at the medical school, but there are none this year as we are no longer accepting students from our neighboring country,” Agus said.

The university, Agus added, had welcomed 9,151 new students this academic year.

TERTANYA-TANYA: Mengapakah PENDATANG TANPA IZIN @ PEKERJA Indonesia di negara ini tidak mengambil tindakan yang sama? JIKA TIDAK, maka akan berkuranglah hampir 2 juta manusia di bumi Malaysia yang bertuah ini. Siapa yang pendek akal, PENTADBIR UNIVERSITI INI atau BAPAK2, IBU2, CEWEK2, PRIA2 Indonesia yang sanggup bergadai nyawa meredah lautan demi mencari rezeki di negara ini?

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH