Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Sabtu, 20 September 2014

Majoriti Rakyat Scortland Pilih Kekal dalam UK
[Harian Metro] Edinburgh: Scotland semalam memilih untuk tetap kekal dalam United Kingdom (UK), namun pungutan suara diadakan nyata membawa kesan mendalam terhadap pemindahan kuasa di luar London.

Walaupun penyokong kem pemisahan meledak dalam tempoh dua minggu terakhir kempen, kumpulan ‘No’ yang menentangnya akhirnya berjaya meraih 55.3 peratus daripada undian berbanding hanya 44.7 peratus diperoleh kem ‘Yes.’ 

Selepas kempen yang turut menjadi pembakar semangat pemisah di seluruh dunia, proses pengundian semalam melihat kehadiran 84.6 peratus pengundi iaitu jumlah yang paling tinggi direkodkan untuk pilihan raya di Britain. 

Penyokong ‘No’ di seluruh Scotland bersorak dan berpeluk selepas keputusan diumumkan dan Perdana Menteri David Cameron menyatakan kegembiraannya sambil menambah “luluh hati saya jika UK yang kita sayangi berakhir di sini.”


Penyokong ‘No’ bersorak dan berpeluk meraikan kemenangan kekal dalam UK.

Keputusan itu juga berita baik buat Cameron yang kerjayanya diramalkan di hujung tanduk sekiranya Scotland ‘terlepas’ dari UK.

Menurutnya, hasil pungutan suara itu memberi jawapan yang kukuh terhadap pendirian penduduk Scotland. 

“Debat ini kini ditamatkan selama satu lagi generasi. Tidak perlulah menyangkal atau mengulanginya lagi,” katanya. 

Ramai aktivis ‘Yes’ mengalirkan air mata dengan keputusan itu, namun Menteri Pertama Scotland Alex Salmond menggesa mereka tidak patah semangat sokongan untuk merdeka dari UK amat kuat iaitu secara keseluruhannya 1.6 juta orang. 

“Saya berani katakan, ketika pertama kali menceburi politik tidak seorang pun daripada kita menjangka perkara ini boleh berlaku,” kata pemimpin Parti Kebangsaan Scotland (SNP) itu kepada penyokongnya di Edinburgh. 

Malah, dia masih membayangkan kemungkinan isu berkenaan dibangkitkan lagi di masa depan berdasarkan sokongan kuat bagi kempen ‘Yes.’ - AFP/20/9/14


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH