Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, , ,

Khamis, 18 September 2014

Perjanjian Air yang Ditandatangani TSKI Boleh Dipertikai Kerana...
[Harian Metro] Shah Alam: Bekas pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Prof Dr Abdul Aziz Bari mendakwa segala keputusan atau perjanjian yang ditandatangani oleh Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sepanjang beliau hilang sokongan majoriti dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) boleh dipertikaikan.

Menurutnya, ia termasuk perjanjian air yang baru ditandatanganinya 12 September lalu kerana selepas Abdul Khalid kehilangan sokongan majoriti, beliau sudah tidak boleh membuat sebarang keputusan berkaitan pentadbiran negeri.

“Mengikut peraturan, sebaik saja beliau (Abdul Khalid) kehilangan sokongan majoriti itu, beliau wajib meletakkan jawatannya dan tiada sesiapa boleh memberikan arahan supaya beliau meneruskan tugasnya kerana sokongan majoriti sudah tiada.

“Jadi, apa saja keputusan yang dibuat beliau sama ada perjanjian air, atau apa saja walau dalam mesyuarat EXCO sekalipun, akan ada komplikasi terhadap keputusan itu kerana ada yang anggap beliau mentadbir Selangor secara haram (tanpa sokongan majoriti),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menjadi panel dalam program sebuah wacana berjudul Kerusi Panas MB Selangor di sini, semalam.

Turut hadir sebagai ahli panel, bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Muhammad Muhammad Taib dan Timbalan Speaker DUN Selangor Nik Nazmi Nik Ahmad.

Menurut Dr Abdul Aziz, status Abdul Khalid patut dipersoalkan kerana jelas beliau kehilangan sokongan majoriti yang bermakna DUN hilang kepercayaan terhadapnya.

Terdahulu, Abdul Aziz ketika menjawab soalan moderator wacana itu Dr Maszlee Malik berkenaan sejauh mana kuasa raja dalam menentukan kerusi menteri besar, beliau berkata, jika mengikut undang-undang perihal menukar kerajaan adalah perihal parti dan ia adalah hak DUN dan bukannya hak istana. -Na’imah Mohamed/18/9/14


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH