Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

Sabtu, 20 September 2014

Tabung Haji akan Labur RM640 Juta untuk Projek Perumahan di 'Bandar Hantu' Detroit, AS?
Segala persoalan dan pertanyaan sudah dinyatakan dalam artikel di bawah ini. Baca dan hadam. Jika laporan ini benar, adakah anda rela dan reda duit anda dilaburkan untuk projek tersebut?

Baca ulasan MyKmu:

Keputusan Tabung Haji untuk melabur sebanyak RM 640 juta dalam projek perumahan di Detroit, Amerika Syarikat, menimbulkan tanda tanya dan persoalan yang besar sama ada ia merupakan satu pelaburan berbaloi dan mengambil kira risiko perniagaan yang tulen.

Isu ini didedahkan oleh juru blog Outsyed The Box semalam dengan mendakwa Tabung Haji bakal menandatangani perjanjian dengan sebuah syarikat pelaburan rumahan bagi pembangunan hartanah di Detroit, Amerika Syarikat.

Cadangan pelaburan dalam bidang hartanah sehingga berjumlah beratus juta ini sangat misteri kerana nilai hartanah di Detroit jatuh dengan begitu mendadak sehingga terdapat rumah di jual antara USD 1,000 sahaja.
Justeru pelaburan ini dianggap oleh ramai orang sebagai sangat berisiko kerana daerah Detroit merupakan kawasan yang telah ditinggalkan oleh kebanyakan orang berikutan kejatuhan industri kereta Amerika Syarikat.

Malahan pada tahun lalu, Majlis Tempatan Detroit cuba mengisytiharkan muflis sebelum ditolak oleh Mahkamah.Justeru keputusan Tabung Haji untuk melabur ratusan juta di kawasan yang berisiko tinggi Amerika Syarikat bukan sahaja boleh menjejaskan kepentingan penyimpan Tabung Haji.

Sungguhpun demikian, bukan semua berperasaan negatif terhadap Detroit. Bilionair terkemuka Warren Buffet misalnya telah mengisytiharkan untuk membuat ibu pejabatnya di Detroit sebagai tanda sokongan kepada pemulihan bandar tersebut.

Billionaire investor Warren Buffett signaled plans to consider investments in Detroit, praised the General Motors CEO and said the city’s historic bankruptcy is a good thing. Buffett, who spoke at the Detroit Homecoming conference, said it’s critical for the city to cultivate corporate headquarters. “We would buy a company in Detroit today, and we would be happy to have the headquarters here,” Buffett said. 

Namun, kenyataan Buffet ini dilihat lebih kepada sentimen dan perasaan kasih sayang terhadap Detroit berbanding keputusan pelaburan kerana beliau berasal dari sana.

Datuk Bandar Detroit sendiri yakin bandar tersebut akan bangkit dari zaman kegelapan hari ini untuk kembali menjadi antara bandar terkemuka Anerika Syarikat.

Bekas Datuk Bandar New Yor, Michael Bloomberg yakin Detroit boleh mengambil iktibar dari kejatuhan New York dan pembangunan semula bandar tersebut.

“Detroit is like New York City back in the ’70s,” former New York Mayor Michael Bloomberg said Thursday. “When everybody had written us off, there were people who believed.”

Detroit’s similarities to ’70s New York make for a seemingly dire environment for the small-business graduates. The city is currently involved in a federal bankruptcy trial that officials hope will allow it to shed debts and make crucial investments in crumbling services.

The poverty rate is more than double the state average; the unemployment rate is the highest among the country’s 50 largest cities. Detroit is also losing residents: At 700,000, the population is less than half its 1950 peak. 


Soalnya, apakah Tabung Haji mempunyai kemampuan dan keupayaan untuk bertahan dan bersama-sama membangunkan semula Detroit sehingga membolehkan pelaburan mereka sebanyak RM 640 juta tersebut bertukar menjadi berpuluh bilion dalam masa sepuluh tahun akan datang?

Laporan penuhnya di MyKmu.


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH