Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Ahad, 3 Januari 2016

Bahan Kimia Vape Akibatkan Saluran Paru-paru Tersumbat - Pakar
Menghisap rokok elektronik atau vape adalah berbahaya kerana ia boleh menghalang saluran udara di dalam paru-paru, kata Prof Datuk Dr Abdul Razak Muttalif daripada Institut Perubatan Respitori (IPR) di tengah-tengah kontroversi susulan usaha beberapa pihak berkuasa tempatan (PBT) mengharamkan vape di beberapa negeri.

Selain menyebabkan saluran pernafasan paru-paru tersumbat, menurut pakar perunding respiratori itu, bahan kimia yang digunakan dalam cecair vape, iaitu diasetil boleh menyebabkan gangguan pernafasan bronkiolitis obliteran.

Bahan itu katanya akan menyebabkan saluran pernafasan tersumbat dan akhirnya memberi kesan kepada jantung.

"Bila saluran tersumbat, oksigen tidak akan masuk ke dalam paru-paru. Apabila oksigen tidak masuk ke paru-paru, maka oksigen tidak akan masuk ke jantung.

"Dan apabila ia tidak dapat masuk ke jantung, maka individu itu akan mendapat kurang oksigen dalam badan," kata Dr Razak dalam satu temubual bersama The Malaysian Insider.

Katanya, ia berbeza dengan pesakit asthma atau lelah dan perbuatan menghisap rokok biasa yang menyempitkan saluran pernafasan pada paru-paru.

"Bagi pesakit asthma, kalau makan ubat, saluran pernafasan yang sempit akan kembali kembang. Ia berbeza dengan kimia dalam perisa vape yang akan menjadikan saluran pernafasan terus tersumbat.

"Asap rokok juga akan beri kesan sempitkan saluran udara sama seperti pesakit asthma. Tetapi asap rokok bukan sahaja sempitkan saluran malah akan merosakkan paru-paru," katanya ketika menjelaskan mengenai kesan vape dan rokok terhadap paru-paru.

Sebelum ini, kajian Universiti Harvard mendedahkan bahan kimia dalam cecair vape itu dikaitkan dengan penyakit paru-paru.

Kajian jurnal perubatannya Perspektif Kesihatan Alam Sekitar turut mendapati diasetil ditemui dalam 39 daripada 51 perisa rokok elektronik.

Menurut kajian itu, selain diasetil, bahan lain yang ditemui ialah 2,3-pentanedione (pengganti diasetil) dan asetoin, bahan yang selalu digunakan dalam pembuatan karamel, butterscotch dan perasa strawberi.

Bersetuju dengan kajian tersebut, Dr Razak berkata beberapa universiti awam di Malaysia sedang membuat kajian terperinci mengenai kesan bahan perisa vape tersebut.

Namun, katanya ia akan mengambil masa yang lama untuk mendapatkan keputusannya.

Oleh itu, beliau menegaskan isu yang lebih penting ialah vape terbukti mempunyai kesan buruk dan memudaratkan penghisapnya.

Katanya, perbezaan ketara antara rokok dan vape adalah kewujudan tar dalam rokok yang membahayakan kesihatan, namun apa yang menjadi kebimbangan adalah peningkatan trend menghisap vape secara mendadak di negara ini.

Bukan itu sahaja, ia ditambah lagi dengan kurangnya pengawalan ke atas penjualan cecair vape yang mudah didapati dan ini mengundang masalah lebih teruk.

"Bayangkan dalam masa setahun, hampir sejuta penghisap vape di dalam Malaysia. Penghisap rokok pula jumlahnya sekitar 5 juta orang secara keseluruhan.

"Mungkin penghisap vape akan lebih ramai daripada perokok selepas ini. Kita tidak mahu tunggu dan lihat kesan vape pada masa jangka panjang," katanya sambil menyifatkan kebanyakan penghisap vape tidak mengetahui secara terperinci kandungan perisa vape.

Industri vape kebelakangan ini menjadi popular dengan meningkatnya jumlah peniaga dan pembeli rokok elektronik itu.

Ramai perokok tegar dikatakan beralih arah kepada penggunaan vape kerana percaya rokok alternatif itu membantu mereka berhenti menghisap rokok yang dianggap lebih berbahaya.

Namun, sehingga kini saintis dan pegawai perubatan seluruh dunia berbeza pendapat berhubung kesan vape kepada kesihatan.

Awal tahun lalu, Public Health England, sebuah agensi di Jabatan Kesihatan United Kingdom, menggesa perokok beralih kepada vape kerana merasakan ia jauh lebih selamat berbanding rokok biasa.

Bagaimanapun, situasi ini berbeza dengan Pertubuhan Kesihatan Dunia dan saintis di sekolah perubatan di Universiti Liverpool yang menyatakan kebimbangan akan keselamatan penggunaan vape.

Di Malaysia pula, Kementerian Kesihatan melahirkan kebimbangan dengan peningkatan penggunaannya di kalangan masyarakat terutama membabitkan mereka yang bukan perokok.

Masalah trend menghisap vape juga dikatakan turut menular di kalangan murid sekolah dan kanak-kanak. – The Malaysian Insider/2 Januari, 2016.


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH