Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

Sabtu, 23 Januari 2016

TPP Ditandatangani 4 Februari Depan
PETALING JAYA: Sebanyak 12 buah negara yang terlibat dalam mewujudkan kawasan perdagangan bebas terbesar akan menandatangani Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) di New Zealand pada 4 Februari depan.

Langkah itu menandakan secara rasmi berakhirnya rundingan mengenai penjanjian itu.

Menteri Perdagangan New Zealand, Todd McClay berkata, Proses rundingan perjanjian itu yang telah bermula sejak 2008 akan berakhir pada bulan depan.

“Majlis menandatangi itu akan menandakan proses rundingan TPP berkahir,” katanya lapor agensi berita AFP.


Menurutnya, kesemua 12 buah negara terbabit boleh memulakan proses pengesahan di negara masing-masing dan mempunyai masa sehingga dua tahun untuk disiapkan, sebelum perjanjian itu mula dikuatkuasakan sepenuhnya.

Beliau berkata, Seluruh perjanjian itu perlu disahkan seperti yang dipersetujui, tanpa perubahan, yang boleh ‘mengikat tangan kerajaan dan undang-undang’.

Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama menyifatkan perjanjian itu sebagai asas untuk “perdagangan abad ke-21″.

Bagaimanapun, para pengkritik yang membantah perjanjian itu masih terus berjuang kerana TPP didakwa mengancam hak-hak pekerja, perlindungan alam sekitar dan akses kepada ubatan yang lebih murah.

Antara negara yang bakal menyertai TPP ialah Kanada, Brunei, Chile, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapura dan Vietnam – mewakili kira-kira 40 peratus daripada ekonomi global. -FreeMalaysiaToday/21/1/16


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH